Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Δικαίωσε τις πολυεθνικές

Μια ακόμη επιτυχία σημείωσαν τα πολυεθνικά μονοπώλια στο χώρο των τροφίμων, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα - μετά την προσφυγή των πολυεθνικών «Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος» και «CARREFOUR Μαρινόπουλος ΑΕ» εναντίον της Νομαρχίας Ιωαννίνων - για την επιβολή ποσοτικών περιορισμών στην εμπορία προψημένων και κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας.

Ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ψήνουν και να πωλούν αυτά τα προϊόντα τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχουν άδεια αρτοποιείου και τους ανάλογους χώρους, όπως αποθήκη αλεύρων, χώρο ζυμωτηρίου κλπ. Τα σούπερ μάρκετ αντέδρασαν με την αιτιολογία ότι θα ήταν ασύμφορη η υιοθέτηση αυτών των προδιαγραφών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την κοινοτική νομοθεσία εξομοιώνοντας τη διαδικασία τελικού ψησίματος ή αναθέρμανσης αυτών των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ με τη διαδικασία πλήρους παρασκευής άρτου.

Κατά το Δικαστήριο, η διοικητική πρακτική των ελληνικών αρχών, να υποβάλλουν τη μέθοδο της αναθέρμανσης ή τελικού ψησίματος κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας στο σύνολο των προϋποθέσεων λειτουργίας των αρτοποιείων, αποτελεί μέτρο που ισοδυναμεί με παράνομο προς την κοινοτική νομοθεσία ποσοτικό περιορισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ