Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Εκτός δεκάδες ειδικότητες

Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αφήνει η κυβέρνηση δεκάδες ειδικότητες από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ σύμφωνα με τη λίστα των ειδικοτήτων που επεξεργάζεται. Την ίδια στιγμή, δεν ξεκαθαρίζει ούτε τους όρους με τους οποίους θα γίνει η ένταξη αυτών που θεωρεί ότι μπορούν να ενταχτούν.

Χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθ. Νάκος, με έγγραφό του στην Ομοσπονδία Εργαζομένων, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει στα ΒΑΕ μόλις πέντε (!) ειδικότητες, αφήνοντας απ' έξω δεκάδες άλλες, με βάση τα αιτήματα των εργαζομένων. Οι πέντε ειδικότητες είναι: Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τα νεκροταφεία, στους χώρους απόθεσης και στους σταθμούς μεταφόρτωσης των στερεών αποβλήτων πάσης φύσεως, οι οδηγοί απορριμματοφόρων και όσοι απασχολούνται στη συντήρηση των δικτύων αποχέτευσης. Παραπέρα, δεν ξεκαθαρίζει πώς θα γίνει αυτή η ένταξη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει με όρους παρόμοιους με αυτούς που προβλέπει ο προηγούμενος νόμος του ΠΑΣΟΚ του 1999, που ουσιαστικά απέτρεπε τους εργαζόμενους να ενταχθούν βάζοντας αυξημένο επασφάλιστρο, αναδρομική καταβολή εισφορών και άλλα. Ακόμα, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να κωλυσιεργήσει παραπέμποντας την αντιμετώπιση του ζητήματος στο γενικότερο διάλογο που διεξάγει με την ΑΔΕΔΥ.

Τέλος, δε γίνεται καμιά αναφορά στα αναγκαία μέτρα που πρέπει να συνοδεύουν τις ενταγμένες ειδικότητες σε ΒΑΕ όπως αυτά που διατυπώνουν οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ: 30ωρο-5ήμερο-6ωρο, σύνταξη στα 55 για άντρες και στα 50 για γυναίκες, άμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας με πλήρη αποκλειστική απασχόληση σε κάθε χώρο, ειδικές ετήσιες άδειες και άλλα. Ακόμα η ΔΑΣ ΟΤΑ απαιτεί τη διεύρυνση της ένταξης στα ΒΑΕ ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κατάργηση του επασφάλιστρου, ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος και τους δήμους και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ