Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Περί βλακών επιφανών ανδρών

1. Ο βλαξ ως ανθρώπινη περίπτωση μου είναι συμπαθής. Ωστόσο, ο βλαξ που δεν έχει συναίσθηση της κατάστασής του και θέλει να κομίσει οφέλη από αυτήν είναι επικίνδυνος.

2. Ο γέρος σοφός που είχε κάποτε πει ότι νόμος στον καπιταλισμό είναι η επιβράβευση της πανουργίας, χωρίς να το θέλει απάντησε στις τελευταίες κοινοτοπίες του Καραμανλή περί νόμου.

3. Επιφανείς άνδρες, άνθρωποι του Θεού, κουμπάροι με τρομερές ικανότητες που μέχρι χτες διαφήμιζαν δημόσια τη γαλάζια ζωντάνια τους, τώρα προσποιούνται τους ψόφιους κοριούς στον Κορυδαλλό.

4. Το πένθος δεν ταιριάζει στη Νέα Δημοκρατία. Κάθε φορά που προσπαθεί να το περάσει στον κόσμο της, η γαλαρία αρχίζει τα γέλια και τα ξεφωνητά. Ο μεσαίος γαλάζιος ψηφοφόρος, εθισμένος στην ιδέα της διαφθοράς, τα βάζει με τους κουμπάρους για έναν και μοναδικό λόγο: γιατί εξαιτίας της βλακείας τους δεν τα κατάφεραν και τους έπιασαν.

5. Από τους τρεις κουμπάρους, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Αδαμόπουλος. Εκφράζει τη μετα-γιάπι εποχή στην πατρίδα μας. Κουβαλάει τα πτυχία του από το Λονδίνο μέχρι τις Βρυξέλλες. Είναι πετυχημένος γαμπρός και οι γνωριμίες του αρχίζουν από τον Ρενιέ του Μονακό και τελειώνουν στη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας. Ο τύπος αφήνει πίσω του την εικόνα των γιάπηδων που πλακώνονται στην κόκα για να αντέχουν μες στη Γουόλ Στριτ. Ο Αδαμόπουλος δεν μπαίνει στον κόπο να κουραστεί για να τα πάρει, γιατί του τα φέρνουν. Μετά την αποκάλυψη του εκβιασμού της Μεβγάλ, προέκυψε η πραγματική του ταυτότητα: ούτε φωστήρας ήταν, ούτε έγινε τσόλι επειδή πέρασε τα σίδερα του Κορυδαλλού. Απλά, ένας ακόμη δυστυχισμένος επιφανής βλάκας προστέθηκε στη μακριά λίστα της Νέας Δημοκρατίας.

6. Η δημοσιογραφία, μέσω του σκανδάλου Μεβγάλ, ξεπλένει για άλλη μια φορά τις ενοχές της απέναντι στο μοναδικό διαρκές σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος των αδυνάτων 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

7. Η κυβέρνηση αυτές τις μέρες έχει την εικόνα μιας υστερικής γεροντοκόρης που, μπροστά στον κίνδυνο ενός κουτσομπολιού επιπέδου γειτονιάς, για να σωθεί πετάει από το παράθυρο το ευαγγέλιο και ακολουθεί, τα λόγια του Μακιαβέλι: «Ενίοτε πρέπει να χρησιμοποιούνται λόγια για να συγκαλύπτουν τα έργα. Αλλά τούτο πρέπει να γίνεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε κανείς να μην το αντιλαμβάνεται. Ή, αν γίνει αντιληπτό, πρέπει να υπάρχουν πρόχειρες δικαιολογίες, που να προβάλλονται αυτοστιγμεί».

8. Ο Καραμανλής στον μόνο που μπορεί να επιβληθεί τώρα πια είναι ο εαυτός του. Για άλλη μια φορά ένας πρωθυπουργός νικήθηκε από την καταγωγή της παράταξής του. Οι αποφάσεις του μόνο παρηγοριά στον ίδιο προσφέρουν και γέλια στους οπαδούς του. Μπορεί να κολυμπάει στα λασπόνερα των επιφανών κουμπάρων σαν απλός παρατηρητής, όμως ξέρει ότι από δω και στο εξής κάθε του προσπάθεια να πείσει για το περιβόητο κοινό καλό θα πέφτει στο κενό.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ