Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Καταδίκη του δικομματισμού σε όλα τα μέτωπα

Στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων στη Σίνδο περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην καντίνα του εργοστασίου
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην καντίνα του εργοστασίου
Μέσα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), στη γραμμή παραγωγής, εκεί που ο εργάτης μοχθεί, παράγει τον πλούτο που καρπώνονται οι λίγοι, αλλά και στην καντίνα, σε μια ανάπαυλα της δουλιάς, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, άνοιξε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για το δρόμο που έχει να επιλέξει η εργατική τάξη, να βάλει πλώρη, για να περάσει η εξουσία στα δικά της χέρια.

Στη διάρκεια της περιοδείας στο εργοστάσιο, ο Γιώργος Μαρίνος, ο Κώστας Αβραμόπουλος Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του Σωματείου και συζήτησαν με τους εργαζόμενους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα. Η επιχείρηση, το μάνατζμεντ της οποίας έχει ο Μυτιληναίος που κατέχει το 43% των μετοχών, συνεχίζει την πολιτική εξώθησης των εργαζομένων σε «αποχώρηση». Εβαλε μπροστά τη «μηχανή» πριν 1,5 - 2 χρόνια, απειλώντας με μαζικές απολύσεις, με επιβολή 4ήμερης εργασίας κλπ. Εδώ και μήνες το 45% των εργαζομένων υποαπασχολείται λόγω έλλειψης έργου. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια προέκυψε μείωση του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού από 1.025 άτομα σε 730.

Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γιώργος Μαρίνος, ανέφερε πως η αμυντική βιομηχανία, - κομμάτι της οποίας αποτελεί και η ΕΛΒΟ -, με βάση τις ανάγκες της χώρας, θα έπρεπε να ανθεί παραγωγικά και να συμβάλλει στην αμυντική θωράκιση. Αντίθετα, όμως, βρίσκεται σε πορεία ιδιωτικοποίησης και όξυνσης των προβλημάτων σε βάρος των εργαζόμενων, που εκφράζεται με μείωση των θέσεων εργασίας, επίθεση στα δικαιώματά τους.

«Εδώ υπάρχουν αιτίες, υπεύθυνοι, που όχι μόνο πρέπει να καταγραφούν, αλλά και να υποστούν τις συνέπειες», είπε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και υπέδειξε την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης τομέων στρατηγικής σημασίας που ακολούθησαν και συνεχίζουν, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πρόσθετα το παράδειγμα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, κλπ., που παραδίδονται πλήρως στο κεφάλαιο, για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία του.

Ο Γ. Μαρίνος προειδοποίησε τους εργαζόμενους πως η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στους μισθούς, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και τους κάλεσε να καθορίσουν τη στάση τους στην καθημερινή δράση, στις πολιτικές εξελίξεις, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με κριτήριο την πείρα τους από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Να κάνουν ένα βήμα μπροστά αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης σε όλα τα μέτωπα.

Συνένοχοι οι δήμαρχοι και νομάρχες του δικομματισμού

Προέτρεψε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τις εκλογές και να δείξουν τη δύναμή τους, ξεκαθαρίζοντας πως οι εργάτες έχουν μόνο να χάσουν από την πολιτική που επαγγέλλονται και υλοποιούν οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι, οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι συνυπεύθυνοι κι αυτοί. Γιατί δεν αντιστάθηκαν στην πορεία της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων, στις εργασιακές ανατροπές, στο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, στήριξαν και στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτήν την πολιτική στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμβάλλοντας στο να υλοποιείται η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, είτε στην κυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ.

Δείχνοντας το μονόδρομο που ανοίγεται μπροστά στους εργαζόμενους, ο Γ. Μαρίνος κάλεσε: «Στηρίξτε για το Δήμο Θεσσαλονίκης τον Αγάπιο Σαχίνη, για τη Νομαρχία τον Γιάννη Ζιώγα και όλους τους αγωνιστικούς συνδυασμούς στην περιοχή που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Γιατί θα είναι κοντά σας σε κάθε αγώνα. Γιατί έχουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, παλεύουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Προτείνουν αποκλειστικά Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών. Και καλούν σε ένταση της πάλης, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε όλες αυτές οι επιχειρήσεις, αυτά τα στρατηγικά εργαλεία, να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων, μέσα από ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ