Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΟ «ΣΕΪΛΟΡ»
Κραυγή για δικαίωση από τους συγγενείς των νεκρών εργατών

Ξεκίνησαν χτες οι καταθέσεις μαρτύρων, στον απόηχο της απρόκλητης επίθεσης το πρωί της Τετάρτης

«Δε θα ησυχάσει η ψυχή μου ούτε η ψυχή του παιδιού μου αν δεν τιμωρηθούν οι φονιάδες», ήταν η κραυγή του πόνου της Χαρίκλειας Μακρόγλου, χαροκαμένης μάνας του 32χρονου παλικαριού Νίκου Μακρόγλου που μαζί με άλλους 4 μεταλλεργάτες συναδέλφους του κάηκε ζωντανός μέσα στο «γκαζωμένο» δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ», που ανατινάχτηκε στις 20 Οκτώβρη του 2001 στη ναυπηγοεπισκευαστική βάση της Κυνοσούρας. Η κραυγή αυτή αντήχησε χτες μέσα στην αίθουσα του Β` Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά.

Η δίκη για το έγκλημα τυπικά άρχισε προχτές, όμως ουσιαστικά η υπόθεση άρχισε να εκδικάζεται από χτες με την εξέταση των πρώτων 4 μαρτύρων, οι οποίοι, με εξαίρεση την Χ. Μακρόγλου, ήταν άνθρωποι των εργολάβων. Με καταθέσεις καρμπόν και του τύπου ότι «δεν μπορώ να καταλάβω πώς έγινε η έκρηξη» (!).

Ενδείξεις για μία απόφαση που θα ικανοποιεί το αίτημα των χαροκαμένων γυναικών και μανάδων των 5 σκοτωμένων και όλης της εργατικής τάξης, για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν υπάρχουν. Η προχτεσινή πρώτη μέρα της δίκης σημαδεύτηκε από την άγρια επίθεση που εξαπέλυσαν δυνάμεις καταστολής εναντίον των εργατοτεχνιτών της Ζώνης που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια στο πλαίσιο απεργίας. Δυο από αυτούς μάλιστα έχουν υποστεί εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο από χημικά.

Επιπλέον, από το ίδιο το κατηγορητήριο, γίνεται εμφανής η επιχείρηση να «πληρώσουν τη νύφη» και πάλι οι εργάτες, αλλά και να ποινικοποιηθεί η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και ο εργατικός έλεγχος. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται τα 4 από τα 5 μέλη της μεικτής Επιτροπής Ελέγχου για την Τήρηση Μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία. Οι δύο από τους 4 είναι πρόεδροι των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δηλαδή συνάδελφοι των νεκρών! Οι υπόλοιποι είναι, ο ένας επιθεωρητής Εργασίας, δηλαδή εργαζόμενος, και ο δεύτερος λιμενικός από το Λιμεναρχείο Περάματος.

Τους τέσσερις τους έχουν «τσουβαλιάσει» με τους εργολάβους Σαρρή και Δουλούδη, τους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρίας «Aegean Oceanic SA», που δεν είχαν λάβει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, και τα τσιράκια των εφοπλιστών Χ. Βλατάκη, τεχνικό Ασφαλείας και Ε. Παπαδόπουλο, χημικό Ναυτιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ