Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το βάρος στην ψευτοκατάρτιση των ΤΕΕ

Ο υπουργός Π. Ευθυμίου απέκλεισε κατηγορηματικά την επαναφορά των μετεξεταστέων

Για μια ακόμα φορά διέψευσε τη διαλλακτική εικόνα που θέλει να εμφανίσει το υπουργείο Παιδείας. Αφού έχει καλλιεργήσει κλίμα αναμονής για βελτιώσεις και αλλαγές, χτες ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του θεσμού των επανεξεταστέων, ενώ όπως φάνηκε τα θέματα που συζητά αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας είναι η ταύτιση της διδακτέας ύλης με την εξεταστέα, η προώθηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και η ενίσχυση των ΤΕΕ.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες για τη στήριξη των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την υποβάθμισή τους. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, έχει εκδοθεί απόφαση για τις ειδικότητες ανά τομέα και κύκλο που θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Προκύπτει μία σύμπτυξη ειδικοτήτων «οι οποίες δεν είναι συμβατές με την αγορά εργασίας και στις οποίες δεν υπήρχε και προσέλευση των μαθητών», ενώ προστίθενται 24 νέες ειδικότητες. Στο μέτρο αυτό αντικατοπτρίζεται και η αποσπασματικότητα της κατάρτισης που προσφέρουν τα ΤΕΕ, καθώς επαναλαμβάνεται το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι μαθητές των ΤΕΕ να ξεκινούν σε μία ειδικότητα και μετά την κατάργησή της να αναζητούν άλλη, κάτι που κάθε άλλο παρά επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να χαρακτηριστεί. Χτες ανακοινώθηκε η «έντονη και συντονισμένη προσπάθεια» του υπουργείου να καλυφθεί η έγκαιρη έκδοση και διανομή 373 βιβλίων για τα ΤΕΕ, που, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ηγεσία του υπουργείου, «βρίσκονται ήδη σε διαφορετικούς βαθμούς προετοιμασίας», καθώς και 128 βιβλίων που σκοπεύει να προμηθευτεί από το εμπόριο το υπουργείο Παιδείας, ενώ όπως ανακοινώθηκε σκοπεύει να καλύψει τα κενά σε εκπαιδευτικούς με ειδικό διαγωνισμό που θα γίνει μέχρι το Δεκέμβρη. Τέλος, το υπουργείο Παιδείας θεώρησε ως μέσο «αναβάθμισης» της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη χρηματοδότησή των ΤΕΕ με 188,5 δισ. από κοινοτικά κονδύλια. Η εκπαίδευση έχει ήδη την εμπειρία της χρηματοδότησης των ΙΕΚ από το Β` ΚΠΣ που είχε ως αποτέλεσμα ωρομίσθιοι καθηγητές να είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη και σπουδαστές να μην έχουν λάβει ακόμα τα χρήματα των υποτροφιών.

Και ενώ οι γονείς και οι μαθητές αγανακτισμένοι βλέπουν να αναρτώνται στα λύκεια της χώρας οι βαθμολογίες των εξετάσεων της Β` και Γ` Λυκείου, πληθαίνοντας τις διαμαρτυρίες για τις αναβαθμολογήσεις και ενώ σταθερά μεγάλο ποσοστό μαθητών δεν προάγονται, το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στο μέλλον την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, το υπουργείο περιμένει να αποκτήσει συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ποσοστό εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από αποφοίτους προηγούμενων ετών, λέγοντας πως το υπουργείο Παιδείας θα επιμείνει στο ποσοστό και θα επανέλθει αιτιολογώντας το όπως ζητά το ΣτΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ