Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΕΤ
Κυκλοφορούν μεταλλαγμένα με καμουφλάζ

Εντοπίστηκαν μεταλλαγμένα, χωρίς να έχουν την απαραίτητη επισήμανση

Γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και προϊόντα στα οποία περιλαμβάνονται γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες, χωρίς αυτό να αναφέρεται στην ετικέτα, ακόμα δε, και με ψευδή επισήμανση ότι «δεν παράγονται από γενετικά τροποποιημένη σόγια», εντοπίστηκαν από κλιμάκια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην επιχείρηση τυποποίησης φυτικών ελαίων ΕΛΕΜΧΟ που εδρεύει στην Καλλιθέα Βοιωτίας, με κεντρικά γραφεία στη Λ. Πεντέλης στα Βριλήσια, διαπιστώθηκε ότι προμηθευόταν σογιέλαιο (405,55 τόνους) προερχόμενο από γενετικά τροποποιημένα σογιόσπορο τύπου Monsanto round up. Στη συνέχεια, το διοχέτευε στην αγορά - τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό - είτε όπως ήταν, είτε ως συστατικό σε μείγμα φυτικών ελαίων, χωρίς στην ετικέτα των τελικών προϊόντων να υπάρχει σχετική ένδειξη ότι το προϊόν προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση Κοκολινάκης & Σία ΟΕ - που εδρεύει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (επεξεργάζεται ταραμά και τυποποιεί έλαια) - προμηθευόταν σογιέλαιο προερχόμενο από γενετικά τροποποιημένο σογιόσπορο τύπου Monsanto round up. Στη συνέχεια, το διοχέτευε και αυτή στην αγορά χωρίς στην ετικέτα των τελικών προϊόντων να υπάρχει η ένδειξη ότι το προϊόν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Μάλιστα, στα συνοδευτικά έγγραφα των προϊόντων που διακινούνταν από την επιχείρηση σε χύμα μορφή διαπιστώθηκε ότι αναγραφόταν ψευδώς ότι «δεν παράγονται από γενετικά τροποποιημένη σόγια». Δεσμεύτηκε ποσότητα 1.370 λίτρων τελικών προϊόντων.

Ο ΕΦΕΤ, όπως ανακοίνωσε, μέχρι στιγμής έχει εξαντλήσει την παρέμβασή του, ζητώντας από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων να ανακαλέσουν τα προϊόντα και να ενημερώσουν τους πελάτες και «το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε ότι εντοπίστηκε μη εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο ρύζι σε προϊόντα αμερικανικής προέλευσης. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν συσκευαστεί από τη γερμανική εταιρεία «Rickmers Reismuhle» με τις επωνυμίες «Parboiled», «Καστανό Genius», και «Parboiled με αγριόρυζο» για λογαριασμό της ελληνικής εταιρείας «Αφοί Χατζηαθανασίου ΕΠΕ», που εδρεύει στο Κορωπί. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε να ανακληθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα, πράγμα το οποίο η εταιρεία και έκανε σύμφωνα με το Φορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ