Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απλώς εποπτεύει του «καρτέλ» των τραπεζών

Ενώ η τοκογλυφία συνεχίζεται και αυγαταίνουν τα καθυστερούμενα δάνεια, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος περιορίζεται σε συστάσεις για το «θεαθήναι»

Πλάτες και άλλοθι στην ασυδοσία των τραπεζών επιχειρεί να βάλει - για μια ακόμη φορά - η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και τις εμπορικές τράπεζες επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η πρεμούρα τους έχει να κάνει και με τις κατηγορίες περί σχηματισμού καρτέλ και διαμόρφωσης των επιτοκίων στο ύψος που οι ίδιοι συναποφασίζουν και συνδιαμορφώνουν σε βάρος της πελατείας τους. Οπως η κυβέρνηση έτσι και η Τράπεζα της Ελλάδος, σεβόμενη τους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς», απλώς εποπτεύει την κερδοσκοπία στην οποία επιδίδονται οι τραπεζίτες και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες και με τη δημιουργία των περιβόητων «καρτέλ».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, και εκλεκτός των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Ν. Γκαργκάνας επισήμανε χτες στους τραπεζίτες ότι τα δάνεια των νοικοκυριών που βγαίνουν στο «κόκκινο» (καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω) σημειώνουν νέα - μικρή - αύξηση, γεγονός που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ευθύνεται για τα υψηλά επιτόκια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύουν, ο Ν. Γκαργκάνας έκανε συστάσεις για την εφαρμογή «αυστηρότερων κριτηρίων» στη χορήγηση των δανείων. Πρόκειται δηλαδή για την ίδια ακριβώς καραμέλα που αναμασούν ιδιαίτερα στις περιόδους που δέχονται την όποια κριτική είτε για τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών είτε για το ύψος της τοκογλυφίας τους.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων «σε επισφαλείς πελάτες» θα περιορίσει τις... απώλειες των τραπεζών, που έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την ψαλίδα με τα επιτόκια άλλων κρατών της ευρωζώνης. Πρόκειται δηλαδή για ένα σαθρό άλλοθι για την τοκογλυφία, ίδιο με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση ήδη ξεπερνούν το 8,2% του συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση τη νύφη πληρώνουν τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Ενα ακόμη άλλοθι για τις τράπεζες είναι η αύξηση της προκαταβολής φόρου που δρομολογείται για το 2007. Κάθε άλλο παρά τυχαία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και διάφορα σενάρια περί της πιθανότητας φορολόγησης των αποθεματικών τους. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να πείσουν ότι τάχα έχουν αυξημένο κόστος και κατά συνέπεια δεν... αντέχουν σε μειώσεις επιτοκίων. Η τακτική και η προπαγάνδα τους κάτω από την επιδιαιτησία και το «θεσμικό ρόλο» της Τράπεζας της Ελλάδος ή της όποιας άλλης λεγόμενης ανεξάρτητης αρχής δεν είναι παρά το φύλλο συκής για την εφαρμοζόμενη πολιτική λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ