Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Παλλαϊκή κινητοποίηση ενάντια σε ενδεχόμενο πραξικόπημα

Οι ανθρακωρύχοι σε προχτεσινή διαδήλωση στη Λα Πας στηρίζουν την κυβέρνηση Μοράλες

Associated Press

Οι ανθρακωρύχοι σε προχτεσινή διαδήλωση στη Λα Πας στηρίζουν την κυβέρνηση Μοράλες
ΛΑ ΠΑΣ.-

12 Οκτώβρη 1492 και επισήμως είναι η μέρα που ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την αμερικανική ήπειρο. Μετά την προτροπή του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, η μέρα αυτή έχει μετατραπεί σε μέρα αντίστασης των ιθαγενών και των λαών της Λατινικής Αμερικής. Αυτή τη σημαδιακή ημέρα διάλεξε ο λαός της Βολιβίας για να αντιδράσει στις συνεχιζόμενες συγκαλυμμένες, αλλά και ανοιχτές απειλές ενάντια στην κυβέρνηση Εβο Μοράλες και στα σχέδια που εξυφαίνονται για την αποσταθεροποίησή της. Σχέδια εκπορευόμενα τόσο από την εγχώρια ολιγαρχία, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αγρότες, ιθαγενείς, εργάτες, συνδικαλιστές από το πρωί άρχισαν να καταφτάνουν στην πρωτεύουσα Λα Πας, ώστε να συμμετάσχουν στην παλλαϊκή κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυβέρνησης Εβο Μοράλες, την υπεράσπιση της διαδικασίας της Συντακτικής Συνέλευσης και των διαφόρων προγραμμάτων που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όπως η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων, η αναδιανομή της γης κ.ά. Μία διαδικασία που έχει προκαλέσει το μένος της εγχώριας ολιγαρχίας, αλλά και των ΗΠΑ που ουκ ολίγες φορές έχουν επιχειρήσει να προκαλέσουν χάος και με τη βία, απειλούν με απόσχιση των νότιων πλούσιων περιοχών και τις τελευταίες μέρες η Βολιβία σείεται από φήμες για επικείμενο πραξικόπημα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Αλεξ Κοντρέρας, λίγο πριν την έναρξη του παλλαϊκού συλλαλητηρίου, δήλωσε ότι η διαδήλωση θα αποτελέσει προειδοποίηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια για επιστροφή στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα.

Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος επίσης και περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι ιθαγένικων κοινοτήτων από 16 χώρες της Λατινικής Αμερικής που έφτασαν πριν από λίγες μέρες στη Βολιβία, ώστε να λάβουν μέρος στην περιφερειακή συνάντηση των ιθαγένικων λαών της Αμπια Γιάλα, το ιθαγένικο όνομα της αμερικανικής ηπείρου.

Τσάβες: «Ετοιμοι να υπερασπιστούμε τη Βολιβία»

«Η Βενεζουέλα δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια εάν η κυβέρνηση και ο λαός της Βολιβίας υποστεί επίθεση εκ των έσω ή από το εξωτερικό», είχε δηλώσει λίαν προσφάτως ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τη διαβεβαίωση ότι η Βενεζουέλα είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τη Βολιβία» επανέλαβε και χθες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας αποκαλύπτοντας το σχέδιο της Ουάσιγκτον να προκαλέσει την απόλυτη παράλυση της πολιτικής διαδικασίας στη Βολιβίας, να εμποδίσει με κάθε δυνατό τρόπο την κυβέρνηση Μοράλες ώστε να διακυβερνήσει απρόσκοπτα, ούτως ώστε η ανατροπή να φανεί ως αναμενόμενη...

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι η Βενεζουέλα «θα πράξει ανάλογα ώστε η επόμενη κυβέρνηση να διαρκέσει όσο και η κυβέρνηση Καρμόνα», σαφής αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Απρίλη του 2002 και προειδοποίησε ότι η Βενεζουέλα «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ κάποια άλλη κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ