Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ
Δεκανίκια στην προώθηση των εργοδοτικών αξιώσεων

Ενα ακόμα παράδειγμα, από το σωματείο στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ», αποκαλύπτει το ρόλο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ

«Φτάνει πια με τους ξεπουλημένους». Σε κάθε χώρο δουλιάς επιβεβαιώνεται το σύνθημα στο πανό του ΠΑΜΕ
«Φτάνει πια με τους ξεπουλημένους». Σε κάθε χώρο δουλιάς επιβεβαιώνεται το σύνθημα στο πανό του ΠΑΜΕ
Να μη διαταράξει τίποτα την ταξική συνεργασία που καλλιεργούν και συστηματικά επιδιώκουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να προωθήσουν με κάθε τρόπο τις αξιώσεις της εργοδοσίας. Στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ», ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αφού προσπάθησαν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους με μια απαράδεκτη επιχειρησιακή σύμβαση, σχεδίασαν την καθαίρεση από το ΔΣ του Κώστα Λέγγα, αντιπροέδρου του σωματείου των εργαζομένων και εκλεγμένου με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ. Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής διαφώνησε και κατήγγειλε μαζί με τις ταξικές δυνάμεις τη συμφωνία με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Η ...αγωνία των συμβιβασμένων συνδικαλιστών για την εφαρμογή των εργοδοτικών σχεδίων ήταν τέτοια που έφτασαν στο σημείο να «εγκρίνουν» (όπως ισχυρίζονται) την επιχειρησιακή σύμβαση σε συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου από την οποία απουσίαζαν τα 4 από τα 7 μέλη (οι 3 εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων και ο Κ. Λέγγας). Στη συνέχεια και αφού ο Κ. Λέγγας αποχώρησε από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων «έλλειψη συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων» και «μη τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών», μεθόδευσαν την καθαίρεση του συνδικαλιστή με τις ψήφους 15 ατόμων σε σύνολο 25 που συμμετείχαν σε Γενική Συνέλευση, όταν τα μέλη του σωματείου είναι πάνω από 185..!

Ανοίγουν την πόρτα για γενίκευση των «εξτρά»

Οι μεθοδεύσεις των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού μπορούν να ερμηνευτούν σωστά μόνο αν αναδειχτεί το περιεχόμενο της νέας σύμβασης. Με την οποία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ βάζουν πλάτη για τη γενίκευση σε όλες τις ειδικότητες των «εξτρά», με απασχόληση «μέχρι ποσοστού 10% του συνόλου των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης», ακόμα και για 20 ημερομίσθια, συνεχόμενα ή διακεκομμένα ανά μήνα. Πρωτοστατούν δηλαδή στην επιτάχυνση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αφού μέχρι σήμερα, το καθεστώς των «εξτρά» εφαρμοζόταν κύρια στην ειδικότητα των σερβιτόρων, με το επιχείρημα των ξενοδόχων ότι υπάρχουν έκτακτες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν (όπως για παράδειγμα σε δεξιώσεις κλπ.).

Επιπλέον, οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές έχουν το θράσος να προβάλλουν σαν κατάκτηση τη... μία μέρα άδεια παραπάνω που προσφέρει η εργοδοσία «σε αναγνώριση της προϋπηρεσίας και αφοσίωσης των εργαζομένων» (όπως σημειώνεται στη «σύμβαση»), μόνο όμως για όσους συμπληρώνουν 20 χρόνια δουλιάς. Κάτι που εμφανίζεται μάλιστα ως αντάλλαγμα στις μηδενικές αυξήσεις που δίνει η διεύθυνση του «Λήδρα Μάριοτ» για το 2006.

Με τις άθλιες μεθοδεύσεις τους ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έσυραν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε διετή ομηρία, υπογράφοντας σύμβαση για δύο χρόνια, ακολουθώντας την απαράδεκτη τακτική της ΓΣΕΕ, όπως εξηγεί στο «Ρ» ο Κ. Λέγγας. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η τακτική τους ήταν να μην κοντράρουμε την εργοδοσία, να πηγαίνουμε το θέμα "λάου-λάου"» προσθέτει ο συνδικαλιστής. Εξάλλου στην επιστολή με την οποία τον Ιούλη του 2006 ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ σημείωνε ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένας δεν τους δίνει έτοιμες λύσεις στα προβλήματά τους αν δεν παλέψουν και εκείνοι από την πλευρά τους» και τόνιζε: «Τα σωματεία των εργαζομένων πρέπει να χαρακτηρίζονται από τις δημοκρατικές διαδικασίες, από τη συλλογική δράση, από την ταξική ενότητα και από τη διεκδίκηση βελτίωσης όρων αμοιβής και δουλιάς».

Καταδικάζει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας

Την απαράδεκτη συμπεριφορά του προεδρείου του σωματείου στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Υπογραμμίζει ότι τέτοιες μεθοδεύσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού «βοηθάνε αποφασιστικά την εργοδοσία να φιμώσει και να χειραγωγήσει όσους αντιστέκονται, αγωνίζονται και διεκδικούν όλα όσα δικαιούμαστε». Και προσθέτει ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα σήψης σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του κι έχει καταφέρει να αποκαλύψει και να απομονώσει αυτούς που με πρόσχημα τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα πρόδωσαν τα συμφέροντα της τάξης τους».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη άνοιξη, η ΠΑΣΚΕ είχε διαγράψει συνδικαλίστρια από το σωματείο των εργαζομένων στο Καζίνο της Πάρνηθας όταν είχε καταδικάσει τη σύμβαση της ντροπής με την οποία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ συμφώνησαν στην «αύξηση» των 0,77 ευρώ μεικτά το μήνα...!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ