Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τριφασικό νομοσχέδιο στην Υγεία

Με αριθμητικά τρικ προσπάθησε ο υπουργός Υγείας να κρύψει την πολιτική λιτότητας στις προσλήψεις

Μετά τις δηλώσεις του ότι «τα δημόσια συστήματα Υγείας οφείλουν πλέον να φέρουν έσοδα στην εθνική οικονομία και όχι απλώς να αποτελούν μαύρες τρύπες για τον κρατικό προϋπολογισμό», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε χτες τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την προώθηση πολυνομοσχέδιου, με το οποίο θα ρυθμίζονται θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), προμηθειών και διοικητικών αλλαγών στα νοσοκομεία.

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε καλό δρόμο» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος χωρίς να δώσει ιδιαίτερες εξηγήσεις για το «επικείμενο νομοθετικό έργο». Τα σχέδια για την ΠΦΥ φαίνεται ότι θα εξαντληθούν στα μνημόνια με τους δήμους και τις νομαρχίες, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο απ' την Επιτροπή που συγκροτήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού με εκπροσώπους του υπουργείου Απασχόλησης και των ασφαλιστικών ταμείων για την ένταξη του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι διοικητικές αλλαγές προβλέπουν τη σύμπτυξη των 17 Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών σε εφτά ενώ το σχέδιο για τις προμήθειες ορίζει τα επίπεδα που θα μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες οι Διοικητές και Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων.

Εμμέσως πλην σαφώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ομολόγησε την πολιτική λιτότητας λέγοντας ότι αντιμετωπίζει «τρέχοντα λειτουργικά προβλήματα» και παραπέμποντας στην καλή λειτουργία των νοσοκομείων με τα νέα δεδομένα στην επόμενη δεκαετία. Μάλιστα προσέφυγε σε αριθμητικά τρικ για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να μην κάνει προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία παρά τις αντίθετες διακηρύξεις ως αντιπολίτευση. Ετσι ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για προσλήψεις στα νοσοκομεία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επέμενε και χτες ότι για το 2007 θα γίνουν 4.500 προσλήψεις. Επίσης είπε ότι μέχρι το Γενάρη θα ενταχθούν στα νοσοκομεία άλλοι 2.500 εργαζόμενοι, που είναι, προφανώς από παλιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Τόσο χτες όσο και παλιότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε μιλά για τις προσλήψεις του 2006 καθώς δεν υπήρξε καμία έγκριση, πέραν των 250 συμβασιούχων -που κι αυτές μεταφέρονται το 2007.

Μόνο «συμβουλές» για τη γρίπη των πτηνών

Στο μεταξύ, σε απλές συμβουλές και σε υπενθύμιση της συνεργασίας του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τις Επιτροπές νοσοκομειακών Λοιμώξεων των νοσοκομείων, περιορίζεται η πρόληψη απ' τη γρίπη των πτηνών καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει αναπτυγμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ετσι το ΚΕΕΛΠΝΟ με χτεσινή ανακοίνωσή του θυμίζει ότι η γρίπη των πτηνών είναι ζωονόσος που προκαλείται από ιούς της γρίπης που προσβάλλουν κυρίως τα πτηνά - άγρια και οικόσιτα - και σπανιότερα άλλα ζώα όπως τους χοίρους. Η μετάδοση γίνεται μετά από στενή και παρατεταμένη επαφή του ανθρώπου με άρρωστα ή νεκρά πτηνά.

Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι ίδια με αυτά της εποχικής γρίπης. Στη χώρα μας κατά την περίοδο Φλεβάρη - Μάρτη 2006, διαπιστώθηκαν 33 κρούσματα ιού της γρίπης σε άγρια πτηνά, χωρίς όμως να εμφανιστούν μέχρι και σήμερα, κρούσματα ή επιδημίες γρίπης πτηνών σε πουλερικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ