Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκλήσεις ενότητας παρά τις νέες επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν, χτες, σε πολλές πόλεις του Ιράκ, με στόχο τόσο κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες τους όσο και απλούς πολίτες, καθώς εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του σιιτικού Ιράν (που ασκεί επιρροή στους Ιρακινούς σιίτες) κατηγόρησε για την εμφύλια ένταση τις «ΗΠΑ και την πολιτική τους» και απηύθυνε έκκληση ενότητας. Ανάλογη θέση υιοθέτησε και ο Ιρακινός ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, προειδοποιώντας ότι «θα τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι μαχητές ή οπαδοί του επιτεθούν σε άλλους Ιρακινούς».

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χτες, σε Βαγδάτη, Σουγαϊράχ, Μπάλαντ, Μπαακούμπα, Κιρκούκ, αλ Αμάρα, Χίλα. Στην τελευταία δολοφονήθηκε ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής, ενώ στη Σουγαϊράχ εκτελέστηκαν, από αγνώστους, 6 γυναίκες και 2 κοριτσάκια που εργάζονταν στους αγρούς, χωρίς προφανή αιτία. Νεκροί βρέθηκαν στην Μπαακούμπα και 14 εργάτες που είχαν απαχθεί την Πέμπτη, ενώ στη Βαγδάτη εντοπίστηκαν οι σοροί 36 ανθρώπων. Σκοτώθηκε, επίσης, και άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης, ανεβάζοντας σε 63 τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν μέσα στον Οκτώβρη.

Τέλος, αναταράξεις έχουν προκληθεί στη Βρετανία, από συνέντευξη του, εδώ και δύο μήνες, αρχηγού του ΓΕΣ, στρατηγού σερ Ρίτσαρντ Ντάνατ, στην «Ντέιλι Μέιλ». Ο Ντάνατ υποστήριξε ότι «η βρετανική παρουσία στο Ιράκ δεν προκαλεί, αλλά επιδεινώνει τα προβλήματα» και εξέφρασε την ευχή «να υπάρξει αποχώρηση το γρηγορότερο δυνατό». Αργότερα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι μιλούσε για αποχώρηση «εφόσον έχει ολοκληρωθεί το έργο στο Ιράκ, γιατί οι στρατιώτες δεν εγκαταλείπουν ποτέ». Η «Ντάουνινγκ Στριτ» «κάλυψε» το στρατηγό, λέγοντας ότι «αυτή είναι και η άποψη της κυβέρνησης: δε σκοπεύουμε να μείνουμε στο Ιράκ περισσότερο από το απολύτως απαραίτητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ