Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Πρόφαση η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Για υποκριτικό ενδιαφέρον της ΕΕ, όσον αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, στην παρέμβασή του, κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά στη χρηματοδότηση της δράσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλοία και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1406/2002.

Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας, ο Γ. Τούσσας σημείωσε ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) και τα κράτη - μέλη του, που έχουν την κύρια ευθύνη για την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός χρειάζεται να επικεντρώσει τη δράση του στη βελτίωση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και την καταπολέμηση της ρύπανσης, συγκεντρώνοντας την προσοχή του ιδιαίτερα στην πρόληψή της. Ο Οργανισμός πρέπει να συμβάλει με πρόσθετα μέσα και όχι να υποκαταστήσει τις υποδομές και τις δραστηριότητες των κρατών, αλλά να συμπληρώνει τις ενέργειες των κρατών για την αντιμετώπιση των καταστροφών».

«Η απορρόφηση 136 εκατομμυρίων ευρώ από το συνολικό ύψος των πιστώσεων των 154 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονται στον Οργανισμό για τη ναύλωση πλοίων επιφυλακής, καθώς και το μεγάλο κόστος των δορυφορικών φωτογραφιών καθιστούν μεγάλο τον κίνδυνο να μετατραπεί αυτός ο Οργανισμός σε έναν καθαρά γραφειοκρατικό μηχανισμό. Η πολιτική της ΕΕ που υπηρετεί τα κέρδη των εφοπλιστών - γενικότερα του κεφαλαίου - μέσα από τη στυγνή εκμετάλλευση των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων δεν μπορεί να διασφαλίσει τους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Γ. Τούσσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ