Τρίτη 17 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Στο ... ύψος τους τα «φέσια» και οι πτωχεύσεις

Στο 9μηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη 2006 οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, ενώ στο 7μηνο (Γενάρη-Ιούλη) οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 35%

Η αγορά πληρώνει πανάκριβα τις συνέπειες των συνεχιζόμενων - σε γαλάζια παραλλαγή - πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Αδιάψευστος μάρτυρας, τόσο τα «φέσια» στην αγορά (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) όσο και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων - κυρίως των μικρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του «Τειρεσία», στο εννιάμηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη του 2006 τα «φέσια» στην αγορά, δηλαδή η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Μια απλή διαίρεση μας πληροφορεί πως κάθε μέρα στην αγορά τα «φέσια» αυξάνονται με ρυθμό 4,4 εκατ. ευρώ! Κι αυτό, παρά τα συνεχή κατευναστικά μέτρα που παίρνουν οι τράπεζες.

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι στο εν λόγω εννιάμηνο:

  • Η αξία των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε σε 920 εκατ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2005)
  • Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 141 εκατ. ευρώ (από 132,1 εκατ. ευρώ το 2005).

Παράλληλα με τα «φέσια» πληθαίνουν και τα «λουκέτα» κυρίως μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού των ισχυρών αναγκάζονται να βάλουν οριστικό λουκέτο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» (δημοσιεύονται στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας), στο διάστημα Γενάρης - Ιούλης του 2006 οι αιτήσεις πτώχευσης αυξήθηκαν σε ποσοστό 35%, ενώ οι διαταγές πληρωμής που περνούν με δικαστικές αποφάσεις αυξήθηκαν κατά 28%.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται και τα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών που βγαίνουν στο «κόκκινο», γεγονός που σημαίνει πρόσθετα δικαστικά μέτρα, κατασχέσεις και άλλα που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε βάρος των θυμάτων τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Τράπεζα της Ελλάδας), η μάζα των δανείων των νοικοκυριών που έχει βγει στο «κόκκινο» φτάνει σε 4 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων και απλών δανειοληπτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ