Τρίτη 17 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Προς εθνικοποίηση των ορυχείων

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Αρχίσαμε με τους υδρογονάνθρακες, το επόμενο στάδιο αφορά τα ορυχεία. Θα υπάρξουν εκπλήξεις με τον κασσίτερο, τον χρυσό και τον άργυρο. Τα μέταλλα αυτά θα περάσουν στον έλεγχο του βολιβιανού κράτους και του λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης τρακτέρ σε συνεταιρισμούς στην επαρχία Ορούρο.

Μάλιστα σύμφωνα με το «Bolpress», η εθνικοποίηση των ορυχείων πιθανόν να εφαρμοστεί μέχρι τις 31 Οκτώβρη, επέτειο της πρώτης εθνικοποίησης των βολιβιανών ορυχείων το 1952 από την κυβέρνηση του Βίκτορ Πας Εστενσόρο, η οποία εξαιτίας του προγράμματος κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε λαϊκή κατεύθυνση ανατράπηκε το 1964 από πραξικόπημα. Ορυχεία που τελικά ιδιωτικοποιήθηκαν εκ νέου το 1985.

Τέλος, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ο νέος υπουργός Ορυχείων, Γκιγιέρμο Νταλένσε, που αντικατέστησε τον Βάλτερ Βιγιαροέλ, θα ξεκινήσει συνομιλίες με τους ανθρακωρύχους, ώστε να επιλυθεί η κρίση που οδήγησε, στις 5 Οκτώβρη, σε συγκρούσεις μεταξύ των ανεξάρτητων ανθρακωρύχων και αυτών που απασχολούνται στην κρατική «Comibol» στο μεγάλο κρατικό ορυχείο κασσίτερου στο Χουανούνι, κατά τη διάρκεια των οποίων 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ