Τρίτη 17 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ
Δολοφονία εν μέσω διαπραγματεύσεων

Οι εξεγερμένοι της Οαχάκα εξακολουθούν να διαδηλώνουν στην πόλη του Μεξικού

Associated Press

Οι εξεγερμένοι της Οαχάκα εξακολουθούν να διαδηλώνουν στην πόλη του Μεξικού
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ολα τα βλέμματα στραμμένα στη Γερουσία, όπου χτες αργά, τοπική ώρα, αναμενόταν η πολύ κρίσιμη απόφαση για την αποπομπή ή όχι του κυβερνήτη της Οαχάκα, Ουλίσες Ρουίς.

Σύμφωνα με την «Prensa Latina», χτες ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ολομέλειας της Γερουσίας, όπου η αντιπροσωπεία των γερουσιαστών που επισκέφτηκαν την Οαχάκα θα παρουσίαζε τα ευρήματα της αποστολής τους αλλά και την απόφασή τους εάν η πολιτεία είναι ακυβέρνητη ή όχι και εάν η αποπομπή του Ουλίσες Ρουίς είναι το λογικό επόμενο βήμα ή όχι.

Η αποπομπή του Ρουίς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη συνέχιση ή όχι των συνομιλιών μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της «Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ) και των απεργών δασκάλων για την εφαρμογή της προκαταρκτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά την αποδοχή σχεδόν του συνόλου των αιτημάτων των εξεγερμένων εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών, Κάρλος Αμπασκάλ. Από την απόφαση της Γερουσίας εξαρτάται και η συνέχισή της ή η ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση της εξέγερσης, καθώς τα 20.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από το 1994, κατά την εξέγερση των Ζαπατίστας, και έχουν περικυκλώσει την Οαχάκα, παραμένουν...

Εξάλλου, στρατιωτικοί με πολιτικά ήταν αυτοί που επιτέθηκαν στις 2.45 του Σαββάτου στο οδόφραγμα της Κολόνια Αλεμάν, στην πρωτεύουσα της Οαχάκα. Από τα πυρά των στρατιωτικών τραυματίστηκαν αρκετά μέλη του ΑΡΡΟ που ήταν περιφρούρηση την ώρα εκείνη. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», που μεταφέρει δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΡΡΟ, Φλορεντίνο Λόπες, τελικά οι νεκροί είναι δύο. Ετσι ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται σε τουλάχιστον επτά από την αρχή της εξέγερσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ