Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απελάθηκε η Αμερικανίδα ακτιβίστρια

Κατηγορείται για κατασκοπία

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Απελάθηκε, τελικά, από την κυβέρνηση των Ταλεμπάν, μετά από τέσσερις μέρες κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, η Μέρι Μακμάκιν, Αμερικανίδα, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Φυσιοθεραπεία και Επανένταξη στο Αφγανιστάν».

Η 71χρονη ακτιβίστρια, η οποία με μικρές διακοπές, βρίσκεται στο Αφγανιστάν τα τελευταία 30 χρόνια, μετέβη, χτες, στο Πακιστάν με πτήση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Οι Ταλεμπάν κατηγόρησαν τη Μακμάκιν για κατασκοπία και για αντικυβερνητική προπαγάνδα στην προσπάθειά της «να προσηλυτίσει Αφγανούς στο χριστιανισμό και να ωθήσει τις γυναίκες στην εργασία». Τόσο η Μακμάκιν όσο και αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας, διέψευσαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί κατασκοπίας και τόνισαν ότι η ηλικιωμένη Αμερικανίδα αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη φυλακή αν, πρώτιστα, δεν εξασφάλιζε την απελευθέρωση όλων των Αφγανών συνεργατών της.

Η Μακμάκιν είχε εργαστεί ως φυσιοθεραπεύτρια σε τραυματίες από τις ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια. Ως επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Φυσιοθεραπεία και Επανένταξη» είχε, όπως υπογράμμιζε η ίδια, ως στόχο να διδάξει στις, τουλάχιστον, 28.000 χήρες που ζουν στην Καμπούλ κάποιου είδους χειρωνακτική εργασία, που θα μπορούσαν να ασκούν από το σπίτι τους έτσι ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ διαβεβαίωνε, χτες, ότι η κυβέρνηση των Ταλεμπάν έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και να επιτρέψει στις χιλιάδες γυναίκες, τουλάχιστον, να εργαστούν μέσα στα σπίτια τους, προκειμένου να μη ζητιανεύουν στους δρόμους της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ