Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Επιστροφή στην κόλαση των πυρκαγιών

Φλόγες και πυκνοί καπνοί έχουν ζώσει την περιοχή του Ασένοβγραντ, 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σόφιας στη Βουλγαρία, όπου έχει παραδοθεί στη φωτιά εργοστάσιο επεξεργασίας χημικών ουσιών

Associated Press

Φλόγες και πυκνοί καπνοί έχουν ζώσει την περιοχή του Ασένοβγραντ, 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σόφιας στη Βουλγαρία, όπου έχει παραδοθεί στη φωτιά εργοστάσιο επεξεργασίας χημικών ουσιών
ΣΟΦΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να ταλανίζουν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη κυρίως, καθώς το χιόνι που πέφτει στη Γαλλία είναι πυκνό, ενώ ο καύσωνας θερίζει στην Τουρκία. Οι αλλαγές που έρχονται στη θερμοκρασία της Γης μετά από τα τόσα χρόνια «βιασμού» της, σίγουρα δημιουργούν αντίξοες, ανοίκειες και καταστροφικές συνθήκες...

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία όπου επί δύο μέρες η χώρα έχει σχιστεί καιρικά στη μέση. Στις γαλλικές Αλπεις το χιόνι έχει φτάσει το 1,8 μέτρα, ενώ το βόρειο τμήμα της χώρας γνωρίζει το πιο «παγωμένο» καλοκαίρι στη σύγχρονη ιστορία της. Αντίθετα, το νότιο τμήμα δεινοπαθεί τόσο από τις υψηλές θερμοκρασίες, όσο και από τις φωτιές που αναζωπυρώθηκαν την Τετάρτη κοντά στη Μασσαλία.

Στην Ιταλία οι πυροσβέστες και πάλι σε πολύωρες μάχη για να σβήσουν τις φωτιές που κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις δασικών και θαμνωδών εκτάσεων και απείλησαν αρκετές βίλες στην τουριστική περιοχή του Κάπρι. Η φωτιά, που η Αστυνομία πιστεύει ότι είναι έργο εμπρηστών, άρχισε την Τετάρτη και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας με τους ισχυρούς ανέμους να εμποδίζουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης. Τρεις αγρότες έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις 150 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σ' ολόκληρη τη χώρα.

Στη Βουλγαρία, οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πάλι περιοχές της Νότιας Βουλγαρίας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναζωπύρωσαν τις φωτιές που σιγόκαιγαν από την περασμένη βδομάδα. Περίπου 10 χωριά γύρω από το Χάσκοβο -234 χλμ. νοτίως της Σόφιας- βρίσκονται περικυκλωμένα από την πύρινη κόλαση και η κυβέρνηση έστειλε στρατιώτες για να σβήσουν τις πυρκαγιές. Ομως δεκάδες εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν επίσης και σε διάφορες περιοχές γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Φιλιππούπολη, 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σόφιας, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός.

Οσο για την Τουρκία, που υποφέρει από ένα συνδυασμό καύσωνα και έλλειψης πόσιμου νερού ξέσπασαν και πυρκαγιές στα νότια της χώρας, σε δασική περιοχή κοντά στην Αττάλεια, που προσέλαβε γρήγορα διαστάσεις και αποτέφρωσε εκατοντάδες στρέμματα. Παράλληλα, στο νησί Μπουργκαζάντα, στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, πυροσβεστικές δυνάμεις αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χωματερή.

Οσο για τις θερμοκρασίες: στην παραθαλάσσια πόλη Γιάλοβα, στη θάλασσα του Μαρμαρά έφθασε στους 45,4 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Στη νοτιοανατολική Τουρκία καταγράφηκαν το μεσημέρι θερμοκρασίες 44 με 46 βαθμούς (Ντιγιαρμπακίρ, Σανλιουρφά και Μπατμάν) και στη Σμύρνη (δυτική Τουρκία) 42 βαθμοί. Στην Αγκυρα το θερμόμετρο έφθασε τους 40 βαθμούς. Ο απολογισμός των θυμάτων από τον καύσωνα που πλήττει την Τουρκία τις τελευταίες δέκα ημέρες ανέρχεται σε 18 νεκρούς. Από αυτούς δέκα άτομα πνίγηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ