Κυριακή 16 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις

Θεωρείται η πιο σκληρή, απάνθρωπη και επικίνδυνη χώρα του πλανήτη, καθώς έχει το χειρότερο ποσοστό στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η καθημερινότητα είναι πιο βίαιη και ειδεχθής και δεν μπορεί να περιγράφει ακόμη και από τη ψυχρότητα των αριθμών των πολυάριθμων εκθέσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πέρα από τους δεκάδες ανθρώπους, που πυρπολούνται, απαγάγονται, δολοφονούνται με τον πιο απεχθή τρόπο, υπάρχουν και τα εκατομμύρια που μένουν πίσω και ζουν σε ένα καθεστώς τρόμου, βίας που ασκείται σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης υπόστασης.

Εντούτοις, στα σαράντα χρόνια που κρατά η εμφύλια σύγκρουση η συντριπτική πλειονότητα των «αμελητέων» Κολομβιανών δεν έχει πάψει να μάχεται κατά της ανισότητας, αλλά και κατά των παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν τη στήριξη του επίσημου κυβερνητικού στρατού. Η κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα, υποτίθεται πως προσπαθεί τα μάλα να βάλει σε μία τάξη το στράτευμα, ωστόσο ή δε θέλει ή δεν μπορεί. Αναμενόμενο λοιπόν αυτό που «αποκάλυψε» πριν από λίγες μέρες το Παρατητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κολομβιανής αντιπροεδρίας: οι παραστρατιωτικοί της ακροδεξιάς ευθύνονται για το 74% των δολοφονιών άοπλων και αθώων ανθρώπων, που καταγράφηκαν μέσα στο 1999, χρονιά που οι συνομιλίες της κυβέρνησης Παστράνα με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας βρίσκονταν σε εξέλιξη, και ένας εκ των όρων για την έναρξή τους ήταν ο περιορισμός και η διάλυση των «ταγμάτων θανάτου». Στο ίδιο μνημόνιο τονίζεται ότι οι παραστρατιωτικοί ευθύνονται, κατά το ίδιο διάστημα, για το 85% των περιπτώσεων βασανιστηρίων, για το 75% των περιπτώσεων βίαιης στρατολόγησης, και το 77% των απειλών.

Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν ότι η βία και οι δολοφονίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε έξαρση, παρά τις εξαγγελμένες «ειρηνευτικές προσπάθειες» που καταβάλλουν η κυβέρνηση της Κολομβίας και που οι ΗΠΑ στηρίζουν...

Προς «διεθνοποίηση»;

Εξάλλου, η ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά όχι μόνο της Κολομβίας αλλά και όλης της Λατινικής Αμερικής είναι απολύτως συνυφασμένη με τη σύγχρονη ιστορία διαμόρφωσης αστικών δημοκρατιών στο ημισφαίριο. Μόνο που η Κολομβία με τις συγκρούσεις και την «αστάθεια», αποκτά νέα διάσταση άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη.

Αυτή η νέα διάσταση γίνεται φανερή με το αμερικανικό πρόγραμμα SAP που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και χρόνια στη Λατινική Αμερική για τη στήριξη και διόγκωση των εξαγωγών πρώτων υλών ώστε να προκληθεί η επίτευξη «σκληρού νομίσματος». Το πρόγραμμα επιβάλλει ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων ώστε να ενθαρρυνθεί η εισροή ξένου κεφαλαίου. Οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός θα είναι προς όφελος των μεγάλων παγκόσμιων πολυεθνικών. Δυστυχώς η Κολομβία, δεν είναι μία «εύκολη υπόθεση»...

Προς το παρόν, η εφαρμογή αυτών των πολιτικών απειλεί να καταστρέψει ολόκληρους ιθαγενείς πληθυσμούς αλλά και οικολογικά συστήματα στις περιοχές όπου βρίσκονται οι ποταμοί Ορινόκο και Αμαζόνιος. Οι περιοχές αυτές είναι και οι βάσεις των ανταρτών, αλλά και λόγω της πυκνής χαώδους βλάστησης της ζούγκλας περιοχές που γίνεται κυρίως η παραγωγή και διακίνηση κοκαΐνης και οπίου από τους λαθρέμπορους ναρκωτικών.

Από τις περιοχές αυτές εξάλλου περνά και ο κύριος πετρελαιοαγωγός, ο οποίος έχει «βομβαρδιστεί» τουλάχιστον 500 φορές από «ποικίλες» τρομοκρατικές ενέργειες, των οποίων οι υπεύθυνοι δεν έχουν αποκαλυφθεί ποτέ.

Το πολύπλοκο σκηνικό, τυγχάνει της ιδιαίτερης προσοχής των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου από πέρσι έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι στηρίζοντας ένα σχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών». Ετσι στις 20 του Ιούνη η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε την απόφαση του Κογκρέσου για την έγκριση πακέτου βοήθειας προς την Κολομβία ύψους 1,3 δισ. δολαρίων - ο νόμος Leahy απαγορεύει ρητώς την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς χώρες όπου γίνονται συστηματικά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα επίσημα κυβερνητικά στρατεύματα - που περιλαμβάνει την αποστολή 2.000 στρατιωτών, οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη 1.000 που σταθμεύουν εκεί, καθώς και υπερσύγχρονα ελικόπτερα ώστε να ψεκαστούν εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών και να αποψιλωθούν οι φυτείες της κόκας, ασχέτως αν οι καλλιέργειες της κόκας βρίσκονται ενδιάμεσα με τις καλλιέργειες των υπολοίπων αγροτικών ειδών. Προοπτική που θα έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό των αγροτών, πληθυσμού που διάκειται φιλικά προς τους αντάρτες. Εκτός αυτών, το πακέτο προορίζεται για την αγορά υπερσύγχρονου πολεμικού υλικού και εκπαίδευσης των στρατιωτών.

Εξάλλου, κατ' αυτόν τον τρόπο και δεδομένου του κινδύνου που ελλοχεύει, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αντιμετωπίσουν μόνες την κατάσταση - δηλαδή επέμβουν - να αποδειχτεί η πιο «ταπεινωτική ήττα στην ιστορία της», τώρα πια μπορούν να μπουν πιο αποφασιστικά και άλλοι παίκτες στο παιχνίδι. Ηδη στις 7 του Ιούλη, εκτός από τις ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιαπωνία, και άλλοι διεθνείς δωρητές, υποσχέθηκαν βοήθεια ύψους 871 εκατομμυρίων δολαρίων για την... ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία. Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα της διεθνούς διάσκεψης στη Μαδρίτη κατά την οποία ο Παστράνα ζήτησε ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κοινωνική και οικονομική βοήθεια. Η οικονομική ενίσχυση θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του προταθέντος από τον Παστράνα «Προγράμματος Κολομβία» (ύψους 7,5 δισ. δολαρίων), πάντα για την... αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και τη χρηματοδότηση μιας ενδεχόμενης ειρήνης με το αντάρτικο κίνημα και ειδικά με τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας», FARC-ΕΡ.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η στάση της ΕΕ απέναντι στην Κολομβία (2003-04-12 00:00:00.0)
Για μια Κολομβία ελεύθερη και κυρίαρχη (2002-01-12 00:00:00.0)
Μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση... (2000-08-31 00:00:00.0)
Πεδία σφοδρών μαχών (2000-07-22 00:00:00.0)
Η «βοήθεια» (2000-06-06 00:00:00.0)
Ανεστάλη η απεργία (1999-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ