Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πεδία σφοδρών μαχών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σφοδρές μάχες μεταξύ παραστρατιωτικών οργανώσεων της άκρας δεξιάς και των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» -(FARC-EP), ξέσπασαν σε μία περιοχή στη βορειοανατολική Κολομβία, που θεωρείται προπύργιο γαιοκτημόνων που υποστηρίζονται από ένοπλους παραστρατιωτικούς για να «προστατευτεί το εμπόριο της κοκαΐνης». Αποτέλεσμα αυτών των μαχών είναι 21 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον πάστορα της Σάντα Ρίτα, Αλεχάνδρο Μουνέρα, μετά από τη σύγκρουση των ανταρτών με τους παραστρατιωτικούς, βρέθηκαν τα πτώματα 21 ανθρώπων στην περιοχή, 19 παραστρατιωτικών και 2 πολιτών. Ωστόσο, ο Χάιμε Ντιάς, δήμαρχος της γειτονικής κωμόπολης Ιτουάνγο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radionet ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Σε ανακοίνωση του FARC αναφέρεται ότι οι απώλειες των παραστρατιωτικών είναι τουλάχιστον 32 και επίσης κατέστρεψαν ένα εργαστήριο παραγωγής κοκαΐνης που είχαν οι ακροδεξιοί στην περιοχή. Ενώ, πρόσθεσαν, ότι στη διάρκεια της μάχης έχασαν έναν άνδρα και έξι τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, ο πρόεδρος της χώρας, Αντρές Παστράνα, για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, έκανε τόσο πολύ σκληρές δηλώσεις εναντίον των ανταρτών, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτεί τη στροφή, από τις συνομιλίες στον πόλεμο, δεδομένης της κινητικότητας αλλά και του «ενδιαφέροντος» που έχουν επιδείξει, εκτός των ΗΠΑ, και άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, ο Παστράνα υποστήριξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στους αντάρτες και προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να καταστρέψει την Κολομβία θα αντιμετωπιστεί με «σιδηρά πυγμή». «Κερδίζουμε αυτόν τον πόλεμο που έχουν κηρύξει εναντίον της Κολομβίας», δήλωσε ο Παστράνα, μιλώντας στην εναρκτήρια σύνοδο του Κογκρέσου της Κολομβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ