Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
«Ελπίδες» εκφράζει η Ουάσιγκτον

ΘΕΡΜΟΝΤ - ΟΚΙΝΑΟΥΑ.-

Με αμείωτο ρυθμό και ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ, στη θερινή κατοικία των Αμερικανών Προέδρων στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά το εμπάργκο πληροφοριών που έχει τεθεί σε ισχύ από το Λευκό Οίκο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διαρροές έχουν αυξηθεί, συγκλίνοντας στην πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ορισμένες παραχωρήσεις που οι Παλαιστίνιοι, πάλι, φέρονται, κατά τις ισραηλινές και αμερικανικές πηγές, να αρνούνται, προς το παρόν.

Ετοιμος να παραχωρήσει περιορισμένο έλεγχο και να αποδεχτεί κοινή διοίκηση σε ορισμένα τμήματα της Ιερουσαλήμ, εμφανίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν αμερικανικές πηγές και επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός υπουργός Υποθέσεων Διασποράς, Μίκαελ Μέλχιορ, ο Εχούντ Μπάρακ αποδέχτηκε την προοπτική της κοινής διοίκησης, με την προϋπόθεση το Ισραήλ να «διατηρήσει ενισχυμένες διοικητικές εξουσίες με στοιχεία κυριαρχίας» σε περιφερειακές συνοικίες της Ιερής Πόλης. Εντούτοις, και αυτή η παραχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού δε συμπεριλαμβάνει την Παλιά Πόλη και τους Αγίους Τόπους, ούτε, φυσικά, αναφέρεται έστω και διχασμός της κοινοτικής διοίκησης της πόλης.

Την ίδια στιγμή, τις έντονες αντιδράσεις της ισραηλινής αντιπολίτευσης και του ηγέτη του «Λικούντ» Αριέλ Σαρόν προκαλούσαν οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Δικαιοσύνης, Γιοσί Μπεϊλίν, στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ». Ο Μπεϊλίν, χωρίς περιστροφές, υπογράμμιζε «ότι πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει η αυταπάτη περί ενότητας της Ιερουσαλήμ, η οποία ουδέποτε επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Ούτε οι αμερικανικές πηγές, αλλά ούτε ο Ισραηλινός υπουργός ήταν σε θέση να εκτιμήσουν κατά πόσον η νέα ισραηλινή πρόταση γίνεται, έστω και με ενστάσεις, αποδεκτή από την παλαιστινιακή πλευρά, που, αν και έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος τα τελευταία 24ωρα, δήλωνε ότι δε συζητά για την ανακήρυξη της ανατολικής Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωνε, χτες, από την Οκινάουα, ότι «έχει ακόμη ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας» και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους συμμετέχοντες στο Καμπ Ντέιβιντ.

Μέχρις ότου ο Κλίντον επιστρέψει στις ΗΠΑ τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ γίνονται προσπάθειες να αναχωρήσει λίγες ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από την Ιαπωνία, τη σκυτάλη του βασικού μεσολαβητή έχει αναλάβει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Οπως έγινε γνωστό, η Ολμπράιτ είχε, την Πέμπτη, δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τους Γιάσερ Αραφάτ και Εχούντ Μπάρακ, τους οποίους επρόκειτο να συναντήσει και χτες, μετά από τις πολύωρες διαβουλεύσεις που είχε με τους συμβούλους της.

Ενταση σε Ισραήλ και αυτόνομα εδάφη

Οσο συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ, τόσο οξύνεται η ένταση στα μετόπισθεν. Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ διέψευσε, χτες, τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς ότι ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στην περίμετρο των αυτόνομων περιοχών στη Λωρίδα της Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Ο Σνεχ δήλωσε σιβυλλικά ότι «απλώς οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε μια αυξημένη επιφυλακή, εξαιτίας της έντασης που μπορεί να προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων».

Παρ' όλα αυτά, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ισραηλινή ηγεσία ανησυχεί βαθύτατα για την εκπαίδευση σε όπλα και αυτόματα που έχει αρχίσει, ήδη, η Παλαιστινιακή Αρχή σε μικρά παιδιά, αλλά και για τα ειδικά προγράμματα μετεκπαίδευσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την παλαιστινιακή αστυνομία, τα οποία, όπως τόνισε ο Σνεχ, «αφορούν περισσότερο στρατό παρά αστυνομία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δοκιμασμένες και αποτυχημένες «συνταγές» προτείνει ο Ολμέρτ (2008-08-13 00:00:00.0)
Κρίσιμες διαβουλεύσεις (2005-01-25 00:00:00.0)
«Στην αναμονή» οι συνομιλίες (2001-01-25 00:00:00.0)
Ιαχές πολέμου και διπλωματικός μαραθώνιος (2000-10-10 00:00:00.0)
Στην «τελική ευθεία» (2000-07-25 00:00:00.0)
Πρόταση "αναθέρμανσης" των συνομιλιών από τους Εργατικούς (1997-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ