Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Προς μερική άρση του εμπάργκο;

Επιφυλάξεις εκφράζουν Κουβανοί αξιωματούχοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χρειάστηκαν 38 ολόκληρα χρόνια, ώστε η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις ΗΠΑ, να κάνουν μία δειλή κίνηση και να προχωρήσουν στην ψήφιση δύο διαφορετικών σχεδίων νόμου που προβλέπουν ότι θα επιτραπεί η πώληση ορισμένων ειδών διατροφής και φαρμάκων στην Κούβα, αμβλύνοντας έτσι το αμερικανικό εμπάργκο που ισχύει από το 1962.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, τα δύο διαφορετικά νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών που υπερψηφίστηκαν, περιλαμβάνουν άρση ως προς την πώληση φαρμάκων και τροφίμων, χαλάρωση κάποιων περιορισμών που ισχύουν για τις μετακινήσεις προς την Κούβα Αμερικανών πολιτών. Επίσης, να επιτραπεί η αύξηση των πτήσεων Τσάρτερ, η απευθείας ταχυδρομική επικοινωνία, οι επιστημονικές και αθλητικές ανταλλαγές, καθώς και η αποστολή χρημάτων. Πάντως, η πρόταση για συνολική άρση του εμπάργκο απορρίφθηκε με ψήφους 241 έναντι 176.

Φυσικά τα δύο νομοσχέδια δεν έχουν άμεση ισχύ, αφού πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα κοινό σχέδιο νόμου, να εγκριθούν από το Κογκρέσο και να επικυρωθούν από τον Πρόεδρο, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι είναι ανοιχτό στις τροποποιήσεις.

Οσο για το αν πραγματικά αλλάζει κάτι στις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι δηλώσεις των Κουβανών αξιωματούχων είναι χαρακτηριστικές καθώς τονίζουν ότι δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίπτωση στις διμερείς σχέσεις. Οσο για τις εμπορικές σχέσεις οι Κουβανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πολύ χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο απορρίπτει παντελώς την πώληση ανάλογων ειδών από την Κούβα προς τις ΗΠΑ και επιτρέπει μόνο το αντίστροφο, επομένως πολύ λίγο μπορεί να βοηθήσει την κουβανική οικονομία.

Αυτό είναι και το κύριο ζήτημα αυτής της «χειρονομίας καλής θέλησης». Οπως έγινε και σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως τη Λιβύη, το Σουδάν, τον Ιράν, η μερική άρση του εμπάργκο γίνεται προς όφελος μόνο της αγροτικής παραγωγής των ΗΠΑ, που υποφέρει από τις μειωμένες εξαγωγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ