Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ»
Νέα αναθεώρηση ελλείμματος - χρέους

Συνεχίζεται το «παιχνίδι» με τους αριθμούς γύρω από τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, αυτή τη φορά με ...πρωτοβουλία των Βρυξελλών

Νέα εξέλιξη στο σίριαλ της «δημοσιονομικής απογραφής» είχαμε χθες. Η Γιουροστάτ, με ανακοίνωσή της, έκανε γνωστό ότι αναθεωρεί εκ νέου - για πέμπτη φορά - το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, για την περίοδο 2002 - 2005. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το διευθυντήριο των Βρυξελλών είχε επικυρώσει τα «ευρήματα» της δημοσιονομικής απογραφής που είχε κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Γιουροστάτ.

Σύμφωνα με τα ...νεότερα αυτά στοιχεία, που δημοσιοποίησε χτες η Γιουροστάτ:

  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας - σαν ποσοστό του ΑΕΠ - ανέρχεται πλέον για το 2002 στο 5,2% του ΑΕΠ, για το 2003 στο 6,1%, για το 2004 στο 7,8% και για το 2005 στο 5,2%.
  • Το δημόσιο χρέος αναπροσαρμόζεται στο 110,7% του ΑΕΠ για το 2002, στο 107,8% για το 2003, στο 108,5% για το 2004 και στο 107,5% για το 2005.

Για τη νέα αυτή αναμόρφωση των στοιχείων, η Γιουροστάτ επικαλέστηκε και νέες σκιές στο σύστημα καταγραφής των δημόσιων λογαριασμών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η τελική εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, κάτι που αναμένεται να γίνει τα επόμενα χρόνια... Η δε αναθεώρηση των στοιχείων αποδίδεται στον τρόπο καταγραφής στους εθνικούς λογαριασμούς των εσόδων από τιτλοποιήσεις, στην κατανομή των δαπανών για τη χρήση των δρόμων, τις καταχωρίσεις ή μεταβιβάσεις αμφίβολων δημόσιων πιστώσεων και τις πληρωμές που αφορούν τη μεταβίβαση στο κράτος συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων.

Οι επικεφαλής της Γιουροστάτ αφήνουν αιχμές και για το θέμα των δαπανών που αφορούν τους πολεμικούς εξοπλισμούς, που η ΝΔ κατηγορούσε - ως αντιπολίτευση - τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρεται στην κοινοποίηση, στην περίπτωση της Ελλάδας και της Γερμανίας, δε φαίνεται να έχει εφαρμοστεί πλήρως η κοινοτική απόφαση για τον τρόπο εγγραφής των αμυντικών δαπανών...

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης της 1ης Οκτώβρη για αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, η Γιουροστάτ επισημαίνει στην κοινοποίηση της ότι, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της αναθεώρησης, θα προχωρήσει σε πλήρη αποσαφήνιση των στοιχείων, μόλις η Ελλάδα παράσχει αναλυτικό κατάλογο των πηγών και των μεθόδων που ακολουθήθηκαν στους νέους υπολογισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ