Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ»
Νέος οργανισμός από το υπουργείο Πολιτισμού

Θα κινείται στη γνωστή λογική της κυβέρνησης, της εμπορευματοποίησης

Σε κρίσιμη στιγμή για το θέατρο - σκηνές κλείνουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, θίασοι δανείζονται για να στήσουν τις παραστάσεις τους, καθώς ακόμη δεν εκταμιεύτηκαν τα χρήματα της περσινής επιχορήγησης - ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τις ...θεωρητικού επιπέδου προθέσεις του ΥΠΠΟ για τα θέματα θεάτρου και χορού.

«Τη συνολική αντιμετώπιση και το μακροχρόνιο σχεδιασμό της θεατρικής και ορχηστρικής πολιτικής του ΥΠΠΟ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», σκοπεύει, όπως είπε ο Γ. Βουλγαράκης, να προωθήσει με την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού. Το μακροχρόνιο θεσμικό έλλειμμα στην πολιτική θεάτρου και χορού ανατίθεται, με σχέδιο νόμου που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή (τώρα βρίσκεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή), σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θα λειτουργεί με Διοικητικό Συμβούλιο και 31 θέσεις προσωπικού. Θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διεθνών οργανισμών, χορηγίες, ειδικούς λαχνούς, δωρεές, κλπ. Και μόνο αυτό δείχνει ότι θα κινείται στη συγκεκριμένη λογική της σημερινής κυβέρνησης, της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης του πολιτισμού.

Οσον αφορά στις αρμοδιότητες του Κέντρου, όπως προς το παρόν ανακοινώθηκε, θα είναι η συνεργασία με τα κρατικά θέατρα, η επαναξιολόγηση και επεξεργασία νέων προγραμματικών συμβάσεων με τα ΔΗΠΕΘΕ, στήριξη των παιδικών θεάτρων και χοροθεάτρων και της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας, συνδιοργάνωση παιδαγωγικών, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, κ.ά. Στο πλαίσιο της διεθνούς προβολής, η προώθηση διεθνών θεατρικών και χορευτικών συμπαραγωγών, περιοδειών και ανταλλαγών, η συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για την προβολή των αρχαίων θεάτρων, των φεστιβάλ και των παραστάσεων, κ.ά. ως σκηνικό για διεθνείς παραγωγές!

Από όσα ανακοινώθηκαν δεν είναι ιδιαίτερα καθαρός ο ρόλος και οι αρμοδιότητες αυτού του Κέντρου σε πρακτικό επίπεδο και στην επίλυση χρόνιων ζητημάτων. Μοιάζει λίγο ως παραγωγή θεωρητικών μέτρων και σταθμών, χωρίς αποφασιστικό ρόλο. Κάτι σαν συμβουλευτικό κέντρο του ΥΠΠΟ.

Χτες ανακοινώθηκαν, επίσης, οι δύο νέες γνωμοδοτικές επιτροπές θεάτρου και χορού, που θα αναλάβουν καθήκοντα μετά τις 31 του Δεκέμβρη, οπότε λήγει η θητεία των προηγούμενων επιτροπών και άρα από κει και πέρα θα αρχίσουν να εξετάζουν τις αιτήσεις των θιάσων για το φετινό τους ρεπερτόριο. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι καλή άνοιξη - όπερ σημαίνει τέλος της σεζόν - θα ανακοινωθούν οι φετινές επιχορηγήσεις.

Κατά τ' άλλα, σύντομα θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών, ενώ μελετάται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών η ίδρυση «Κινηματογραφικής βιομηχανίας»! Ναι. Καλά διαβάσατε. Νεότερα... θα έχουμε σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ