Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στρώνουν το έδαφος για βαθιές ανατροπές

Σύνταξη στα 70 περιλαμβάνουν τα «σενάρια» του Ν. Αναλυτή για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Σε ρόλο «λαγού» της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που προωθεί η κυβέρνηση, επιδίδεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ν. Αναλυτής. Με δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Αναλογιστικής Αρχής Ε. Δημητρακάκης, ο Ν. Αναλυτής επιβεβαίωσε και πάλι ότι για την Επιτροπή που προεδρεύει τα πάντα είναι ανοιχτά.

Παρουσιάζοντας μάλιστα το «προσωπικό του σενάριο», είπε ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα μπορούν να κινούνται από τα 60 χρόνια, μέχρι τα 67, ακόμα και τα 70 χρόνια. Σε μια τέτοια περίπτωση, υποτίθεται ότι ο εργαζόμενος θα επιλέγει πότε θα φεύγει από την εργασία του και ανάλογα θα διαμορφώνεται και το ύψος της σύνταξής του. Το «σενάριο» αυτό, βέβαια, δεν είναι καθόλου «προσωπικό», αφού στην πραγματικότητα υπακούει στη λογική της «ευελιξίας» και στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «παράταση του εργάσιμου βίου». Είναι μετεξέλιξη του νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ με τον 3029/2002 για αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια, έναντι κάποιου αντιτίμου στη σύνταξη.

Η ιδέα αυτή, ταυτόχρονα, σπάει το ενιαίο της δημόσιας ασφάλισης και εισάγει στοιχεία «ανταποδοτικότητας», όπως στην περίπτωση των ιδιωτικών ασφαλίσεων, όπου κάθε αποχώρηση από τη «σύμβαση» πριν από το ανώτατο χρονικό όριο επιφέρει σοβαρές μειώσεις στις συνταξιοδοτικές παροχές. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια προοπτική θέτει ζήτημα όχι μόνο για τα χρόνια ηλικίας, αλλά και για το ύψος των συντάξεων.

Αν και ο Ν. Αναλυτής υποστήριξε ότι κανένας δεν μπορεί να μιλήσει υπεύθυνα για το τι θα γίνει πριν η Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της, εντούτοις άφησε ανοιχτό ότι τα νέα μέτρα μπορεί να ισχύσουν όχι μόνο για τους νέους εργαζόμενους, αλλά και γι' αυτούς που ήδη βρίσκονται στην παραγωγή και την ασφάλιση. Το πόσο προς τα πίσω στο χρόνο θα έχει ισχύ η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση θα προκύψει από τα στοιχεία και τη μελέτη της Επιτροπής. Το παλιό στέλεχος του ΣΕΒ ξεκαθάρισε επίσης ότι από τις ενοποιήσεις των ταμείων θα επέλθουν αλλαγές, αλλά επιφυλάχτηκε να πει ποιες θα είναι αυτές. Πάντως, γι' αυτό απαντούν οι ίδιοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στη βάση των οποίων γίνονται οι ενοποιήσεις.

Φιλέτο οι εργαστηριακές εξετάσεις στο ΙΚΑ

Στο μεταξύ, στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων σχεδιάζει να παραδώσει η κυβέρνηση το φιλέτο των εργαστηριακών εξετάσεων του ΙΚΑ, με πρόσχημα το νοικοκύρεμα των οικονομικών της υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Το διαβόητο «νοικοκύρεμα» αξιοποιείται και για περικοπές στην παροχή ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων (π.χ. στεντς) με ορισμό από επιτροπή του ανώτερου αριθμού τοποθέτησης των σκευασμάτων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις ανακοινώσεις μετά τη χτεσινή συνάντηση στην οποία μετείχαν ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, οι υφυπουργοί Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος και Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και οι διοικητές του ΙΚΑ Ιωάννης Βαρθολομαίος, ΟΑΕΕ Κώστας Κόντος και του ΟΓΑ Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος.

Ο Σ. Τσιτουρίδης ανακοίνωσε ότι «όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια θα προχωρήσουν σε διαγωνισμούς για τη μείωση του κόστους των εξετάσεων». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι διαγωνισμοί αφορούν και τις εργαστηριακές εξετάσεις, ο υπουργός Απασχόλησης απάντησε θετικά. Ετσι ανοίγει ο δρόμος και για την εκχώρηση των εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων στους ιδιώτες. Αναφερόμενος στα μέτρα για τα φάρμακα - αφού παραδέχτηκε ότι αυξήθηκε συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη - υποστήριξε ότι υπήρξε «μια μείωση στην προκλητή ζήτηση»! Ο... θησαυρός των περίφημων επιστροφών χρημάτων των φαρμακευτικών εταιριών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσοστό 4% του τζίρου απ' αυτά αποδείχτηκαν τελικά άνθρακες, αφού δεν αναφέρθηκε καμιά επιστροφή χρημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ