Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΥΣ 100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟ 2006
Κι άλλο μαύρο 48ωρο για την εργατική τάξη

Ενας μετανάστης σκοτώθηκε προχτές στη Χαλκίδα. Χαροπαλεύει και ένας 50χρονος εργαζόμενος σε εργολαβία της ΜΕΣΚΑ στη ΛΑΡΚΟ

Ενας νεκρός μετανάστης εργάτης και ένας 50χρονος, πατέρας δύο παιδιών, που χαροπαλεύει στο ΚΑΤ, είναι ο απολογισμός ενός ακόμα μαύρου για την εργατική τάξη 48ωρου στη μάχη για το μεροκάματο. Ο 34χρονος Ρουμάνος εργάτης Μαρίν Μπαλασέσκου σκοτώθηκε προχτές στη «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ» (πρώην Τσαούσογλου) στη Χαλκίδα. Δούλευε χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας στο εργολαβικό συνεργείο του Χρ. Καρβούνη και χάνοντας την ισορροπία του έπεσε από τη σκεπή του μεταλλεργοστασίου, από ύψος 20 μέτρων. Ο θάνατός του καταγράφηκε ως ο 100ός στους τόπους δουλιάς από την αρχή του 2006, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ».

Εξάλλου, χτες, γύρω στις 11 π.μ., στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σε εργατικό «ατύχημα» σακατεύτηκε ο Λεωνίδας Καράλης. Ηταν εργάτης στην εργολαβική «ΜΕΣΚΑ», μία από τις εταιρείες που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια στη ΛΑΡΚΟ με τις ευλογίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θησαυρίζουν επιβάλλοντας στους εργαζόμενους άθλιες συνθήκες εργασίας.

Ιδιος πάντα ο αυτουργός

Ο Λεωνίδας Καράλης διατηρούσε αναψυκτήριο στην κωμόπολη της Λάρυμνας. Αναγκασμένος να συμπληρώσει το εισόδημα της οικογένειάς του, αναζήτησε προσωρινή δουλιά στη ΛΑΡΚΟ. Χτες το πρωί δούλευε στις εργασίες επισκευής της ηλεκτροκαμίνου Νο 5 του εργοστασίου, που έχει αναλάβει η εργολαβική εταιρεία «ΜΕΣΚΑ», η οποία τον είχε προσλάβει ως έκτακτο, για 50 περίπου μέρες. Κατά τη διάρκεια τοποθέτησης ενός σωλήνα, ο εργάτης έπεσε από ύψος 10 μέτρων με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να χτυπήσει σοβαρά στο θώρακα.

Δράστης και στο νέο έγκλημα δεν είναι άλλος από την αντεργατική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που αφήνουν ασύδοτους εργολάβους και επιχειρηματίες να πλουτίζουν με κέρδη βουτηγμένα στο αίμα των εργατών. Δεν είναι τυχαίο πως η «ΜΕΣΚΑ» είναι η εταιρεία για λογαριασμό της οποίας δούλευαν οι δυο εργάτες που στις 31 του περασμένου Μάη βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω απ' τα συντρίμμια γερανού που κατέρρευσε, στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στην Ελευσίνα. Τότε, συνδικαλιστές αποκάλυπταν πως οι εργαζόμενοι στη «ΜΕΣΚΑ» δούλευαν από τις 5.30 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 το βράδυ. Σήμερα, συνδικαλιστές απ' το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καταγγέλλουν πως όσοι απασχολούνται στις επισκευές των ηλεκτροκαμίνων συμπληρώνουν τουλάχιστον 12 ώρες δουλιάς!

Η εισβολή των εργολάβων, η συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού, η εντατικοποίηση της δουλιάς, που πολλαπλασιάζουν διαρκώς τους κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων, συνδέονται άμεσα με τη μεθοδευμένη εγκατάλειψη της ΛΑΡΚΟ, μέσω της οποίας έχει ήδη ανοίξει η κερκόπορτα για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), ενώ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης για τα μάτια του κόσμου, όχι μόνο επιχείρησε να αθωώσει τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ υποστηρίζοντας πως ...έδειξε ενδιαφέρον, αλλά και ανέβαλε κάθε απόφαση για τυχόν κινητοποίηση από Δευτέρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ