Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κρίσιμη (;) κατάσταση

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας).-

Την πολιτική της «αυστηρότητας» επέλεξε γι' αυτή την περίοδο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την Τουρκία και την πορεία της προς την ένταξη, δεδομένου ότι πλησιάζει και η ημερομηνία δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου της Κομισιόν, αναφορικά με το θέμα.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά» και τόνισε ότι η κατάσταση των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται κρίσιμη. «Οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία προχωρούν πολύ αργά και δε βλέπω την πρόοδο για την οποία ευελπιστούσα», επισήμανε ο Χ. Μ. Μπαρόζο, αφήνοντας - και για λόγους εντυπώσεων - ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων. «Ελπίζω η φινλανδική προεδρία να καταφέρει να την αποφύγει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο θέμα της ισλαμικής μαντίλας, αντιτασσόμενος ακόμα και στην ελεύθερη χρήση της.

Οπως είπε, «είναι ζητήματα κοινής λογικής. Εάν κάποια θέλει να επικοινωνήσει, δεν μπορεί να εμφανίζεται με μία μαντίλα που καλύπτει όλο της το πρόσωπο εκτός από ένα μικρό άνοιγμα για τα μάτια, είναι σαφές ότι είναι εμπόδιο στην επικοινωνία»...

Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι κυβέρνηση της χώρας «έχει εγκαταλείψει την πολιτική του αρεστού παιδιού, όσον αφορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Οπως τόνισε ο Γ. Λιλλήκας, επιστρέφοντας από το Παρίσι, σημείωσε ότι «είναι πιο επωφελές για την Κύπρο να υπερασπίζεται σωστές θέσεις και να αγωνίζεται να πείσει, ξέροντας τις δυσκολίες και τα συμφέροντα που διακυβεύονται, παρά να εγκαταλείπει από μόνη της την προσπάθεια απλώς και μόνο για να είναι αρεστή». Εκανε μάλιστα σαφές ότι «πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης είναι να προβάλει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κατοίκων της Αμμοχώστου και των υπολοίπων εκτοπισθέντων, ανεξαρτήτως του αριθμών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποστηρίζουν την Κύπρο».

Κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ συνάντησε την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το Παρίσι προτίθεται να υποστηρίξει τη φινλανδική πρωτοβουλία, παρά την κρίση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία, με αφορμή το αρμενικό ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ