Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Οταν η μπάλα μετατρέπεται σε ... φούσκα

Οι μετοχές των περισσοτέρων συλλόγων καταρρέουν, αφού απέτυχε το πείραμα με σκοπό το υπερκέρδος

Αμέσως μετά την εξαγορά από τον Αμπράμοβιτς η Τσέλσι εγκατέλειψε το χρηματιστήριο

Associated Press

Αμέσως μετά την εξαγορά από τον Αμπράμοβιτς η Τσέλσι εγκατέλειψε το χρηματιστήριο
Πριν από 20 χρόνια περίπου, η εκμετάλλευση του λαοφιλέστερου των αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο, με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος, άρχισε να μπαίνει σε νέους δρόμους για την εποχή. Η δανέζικη Μπρόντμπι όχι κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς διακρίσεων στη χώρα της και στο διεθνές επίπεδο έγινε η πρώτη ποδοσφαιρική εταιρεία που μπήκε στο χρηματιστήριο. Από τότε, και με αποκορύφωμα τη δεκαετία του '90, η εισαγωγή ομάδων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας. Η πορεία μιας ομάδας ήταν συνώνυμη με αυτήν της μετοχής της, όπου τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της είχαν άμεσο αντίκτυπο στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της. Στην αντίστροφη πορεία, συγκαταλέγονται τα χρηματιστηριακά παιχνίδια των ιδιοκτητών. Για παράδειγμα, κάποιο σχέδιο για μαζική πώληση μετοχών από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη δεν μπορούσε να είναι άσχετο πρακτικά με το τι πορεία θα έπρεπε να κάνει η ομάδα πριν ή μετά την πώληση.

Ζητούσαν μετόχους ...ζητάνε σωτήρες

Σήμερα, όμως, το οικοδόμημα δείχνει να καταρρέει και τα θύματα είναι πολλά. Από τις ίδιες τις ομάδες που πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα του οικονομικού κραχ, τους αγοραστές των μετοχών που τώρα τρέχουν και δε φθάνουν. Από την άλλη, οι οπαδοί όσοι δεν μπήκαν στο ρόλο των μετόχων βρίσκονται και αυτοί στη θέση του θύματος, αφού οι οικονομικές επιπτώσεις είχαν αντίκτυπο και στην αγωνιστική πορεία μιας ομάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα χρηματιστηριακά παιχνίδια των ιδιοκτητών που πολλές φορές αυτά καθόριζαν έμμεσα και την πορεία της ομάδας. Η εμπειρία από το πείραμα για το μεγαλύτερο κέρδος αποδείχτηκε καταστρεπτική για τους περισσότερους συλλόγους που θέλησαν να αντλήσουν κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά. Παράλληλα, έγιναν και εύκολη λεία για την αγορά τους από επιχειρηματίες που επί το πλείστον θέλησαν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, μπαίνοντας στο χώρο του ποδοσφαίρου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Μετοχές σε πτώση ...μεγιστάνες σε άνοδο

Μετά το... κάζο με τις μετοχές τα χαμόγελα και οι επιτυχίες λιγόστεψαν για την Ντόρμουντ

Associated Press

Μετά το... κάζο με τις μετοχές τα χαμόγελα και οι επιτυχίες λιγόστεψαν για την Ντόρμουντ
Από το ζενίθ στο ναδίρ δείχνουν να έχουν πάει τα πράγματα όσον αφορά τη σχέση χρηματιστηρίου και ποδοσφαίρου. Στις αρχές του 2000 υπήρχαν στη Βρετανία 23 ομάδες εισηγμένες στην αγορά και σήμερα έχουν μειωθεί στις 10. Στις ομάδες που εγκατέλειψαν συγκαταλέγονται η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα, εξαιτίας της κρίσης στις μετοχές τους και οι δύο έγιναν εύκολη αγοραστική λεία από δύο μεγιστάνες, τον Ρώσο Ρομάν Αμπράμοβιτς και τον Αμερικανό Μάλκομ Γκλέιζερ. Αγορά που και στους δύο συλλόγους είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους φανατικούς οπαδούς. Την έξοδο από το χρηματιστήριο αναμένεται να ακολουθήσει και η Αστον Βίλα που αγοράστηκε πρόσφατα από τον Αμερικανό Ράντι Λέρνερ. Σε οικονομική κρίση, με συνέπεια και την αγωνιστική κάμψη, βρίσκεται τελευταία και η Νιούκαστλ η μετοχή της οποίας πριν από 8 χρόνια είχε περίπου 2 ευρώ και σήμερα μόλις 67 λεπτά. Και οι «ανθρακωρύχοι» συγκαταλέγονται πλέον στα υποψήφια θύματα αγοραπωλησίας από κάποιον μεγιστάνα.

ΙΤΑΛΙΑ: Χάος μετά το σκάνδαλο

Η αποκάλυψη του σκανδάλου με τα στημένα παιχνίδια είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο και στο ιταλικό χρηματιστήριο για τις ομάδες που ήταν εισηγμένες. Κορυφαία πτώση, βέβαια, σημείωσε η μετοχή της Γιουβέντους (η οποία υποβιβάστηκε στη Β` εθνική ως άμεση υπαίτια) που έφτασε στο 1,17 ευρώ από 3,25 που είχε φτάσει κατά την περσινή χρονιά. Πάντως, και οι υπόλοιπες ομάδες είχαν προβλήματα με τις μετοχές πριν καν ξεσπάσει το σκάνδαλο, αφού και στη γειτονική χώρα το πείραμα για το υπερκέρδους των παραγόντων απέτυχε. Η Λάτσιο, που ήταν η πρώτη που άνοιξε το χορό της εισαγωγής, το 1997 είχε ανώτερη τιμή στη μετοχή της 18 ευρώ, για να φτάσει σήμερα στα 35 λεπτά. Περίπου ανάλογη πορεία και για τη συμπολίτισσά της Ρόμα, που από 5,5 ευρώ ανά μετοχή στην καλύτερη στιγμή της το 2000 σήμερα κοστίζει 72 λεπτά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καταστροφική πρωτοτυπία για την Ντόρτμουντ

Στη Γερμανία και στην Μπουντεσλίγκα, που ήδη είχε ταλαιπωρηθεί από την κατάρρευση του ομίλου «Κιρχ» και της τηλεοπτικής ψηφιακής πλατφόρμας του, η Ντόρτμουντ είχε τη φαεινή ιδέα να γίνει η μοναδική ομάδα της κατηγορίας που μπήκε στο χρηματιστήριο το 2000. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ τρία χρόνια πριν είχε ανοίξει την όρεξη των «κιτρίνων» και των παραγόντων τους που ονειρεύονταν καινούρια κέρδη. Στην αρχή, τα πήγε καλά με τη μετοχή να φτάνει μέχρι και τα 11 ευρώ. Σήμερα, όμως, τα πράγματα μοιάζουν τραγικά. Η μετοχή έχει πέσει στα 2,5 ευρώ, ενώ ο αντίκτυπος στην αγωνιστική πορεία της ομάδας είναι άμεσος με την Ντόρτμουντ να μοιάζει φτωχός συγγενής της Μπουντεσλίγκα και να μην μπορεί να πρωταγωνιστήσει.


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ