Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκοινωνούντα δοχεία "διαλόγου"

Ο διάλογος για Κεντροαριστερά βοηθάει τον "κοινωνικό διάλογο", διαπιστώνει ο υπουργός Εργασίας

Την πορεία του "κοινωνικού διαλόγου" για την "Ανάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα - Απασχόληση" και για το ασφαλιστικό, με την πορεία του διαλόγου "για την Κεντροαριστερά και την Ευρώπη του μέλλοντος",συνέδεσε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το κλίμα "δυσπιστίας και καχυποψίας" για τον "κοινωνικό διάλογο" έχει "ξεπεραστεί" και ότι αυτός - ο "διάλογος" - βοηθιέται από τον παράλληλο διάλογο που έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ για Κεντροαριστερά και Ευρώπη,υπονοώντας προφανώς ότι οι όποιες αντιθέσεις για τον "κοινωνικό διάλογο", ...εξισορροπούνται ή και αποσοβούνται στις παράλληλες συζητήσεις για την Κεντροαριστερά... Κατά τα άλλα, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη λεγόμενη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας - δηλαδή, την κατάργηση του οχτάωρου και την πλήρη απορύθμιση του χρόνου εργασίας - λέγοντας "να μην αρχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο εδώ" (στο υπουργείο).

Η στάση του υπουργείου, που από τη μια καταθέτει προτάσεις στον "κοινωνικό διάλογο" - τις οποίες επιμένει να χαρακτηρίζει προτάσεις και όχι αποφάσεις - και από την άλλη δεν αναφέρει τις ...θέσεις της κυβέρνησης, με τη δικαιολογία ότι διεξάγεται ο ..."κοινωνικός διάλογος", είναι τουλάχιστον αντιφατική.

Για το 35ωρο,ο υπουργός επανέλαβε ότι "χρειάζεται πολιτικός συντονισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης", που σημαίνει ότι η κυβέρνηση επιμένει αρνητικά απέναντι στο αίτημα των συνδικάτων για 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

Για τους αλλοδαπούς εργάτες,ο Μ. Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι οι αλλοδαποί από τις όμορες με την Ελλάδα χώρες θα υπάγονται στις ρυθμίσεις διακρατικών συμφωνιών και απέφυγε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις,σχετικά με την εξαίρεση από τα Προεδρικά Διατάγματα αυτών ακριβώς των αλλοδαπών, που αποτελούν και τον κύριο όγκο για τη χώρα μας.

Σε ερώτηση για την εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων,ο υπουργός είπε ότι θα καταθέσει τις απόψεις του γραπτά...

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται νέος πόρος για την ανεργία,ο υπουργός άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικότερα, είπε ότι υπάρχει ο ΛΑΕΚ με 40 δισ. δραχμές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να αναζητηθούν νέοι πόροι για τη στήριξη ηλικιωμένων και νέων ανέργων ή σε συνδυασμό και με τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης...

Ανάμεσα στα άλλα, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι από χτες ο ΟΑΕΔ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα και ότι θα δέχεται μέχρι τις 2.30 κόσμο. Αυτό γίνεται στα πλαίσια της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη και εξετάζεται η εφαρμογή του και στο ΙΚΑ, καθώς και σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Για να γίνει αυτή η αλλαγή, εγκρίθηκαν υπερωρίες, που, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα είναι "πραγματικές" και όχι πλασματικές, όπως προηγούμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ