Κυριακή 13 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλα: Ενας αιώνας γεμάτος εικόνες

Το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου, ο Ζακ Λικ Γκοντάρ στήνει μαζί με τη συνεργάτιδά του Αν Μαρί Μεβίλ και τον ηθοποιό Μισέλ Πικολί ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Ενα παιχνίδι γεμάτο χιούμορ, ειρωνεία και αγωνία για τον κινηματογράφο (γαλλικό και παγκόσμιο), καταγράφοντας την ιστορία του και αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Ρενουάρ, ο Κοκτό Τριφό κ.ά. Ο Γκοντάρ, σ' αυτή την εντελώς διαφορετική, από άποψη δομής και ύφους εκπομπή, με μεγάλη τόλμη, διατυπώνει τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις, τις αγωνίες αλλά και τις ελπίδες του για το μέλλον του κινηματογράφου ως τέχνη και επικοινωνία σε μια καθαρόαιμη γκονταρική δημιουργία. Ετσι λοιπόν θα απολαύσουμε τον "Αιώνα του κινηματογράφου",που θα παρουσιάσει σήμερα η ΕΤ 2 στις 22.30, θα θυμηθούμε, θα αναπολήσουμε, θα θαυμάσουμε τα "2χ50 χρόνια γαλλικού σινεμά).

Ελλάδος περιήγησις

Την Τετάρτη, στις 17.30 θα πάμε στη "Φαιστό, στη Μινωική πρωτεύουσα της Μεσσαράς".Ξεναγός θα είναι η ΕΤ2. Η Φαιστός είναι ο δεύτερος σε σπουδαιότητα, μετά την Κνωσό, αρχαιολογικός χώρος ολόκληρης της Κρήτης και ήταν πρωτεύουσα της Μεσσαράς στη Μινωική Εποχή. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω στην ύστερη νεολιθική εποχή, όταν γύρω στα 4000 π.Χ. είχαν εγκατασταθεί για πρώτη φορά άνθρωποι στο λόφο, παλαιότερα λεγόταν Καστρί. Είναι φανερό πως η στρατηγική της θέση ελέγχει την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς, που απλώνεται στα βόρεια, στα νότια και κυρίως, στα ανατολικά. Ο μύθος θέλει ιδρυτή της Φαιστού τον ίδιο τον βασιλιά της Κρήτης, το Μίνωα, ο οποίος κατά τη μαρτυρία του ιστορικού Διοδώρου ίδρυσε επίσης την Κνωσό και την Κυδωνία. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Ιωάννου.

Το τσακάλι

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία προβάλλεται σήμερα από το STAR στις 23.15. Πρόκειται για το έργο "Η ώρα του τσακαλιού",ένα δυνατό, πολιτικό θρίλερ που έκοψε κυριολεκτικά την ανάσα των θεατών όταν προβλήθηκε το 1973 στις κινηματογραφικές αίθουσες, μια ταινία που ξαναβλέπεται πολλές φορές χωρίς να μας κουράζει. Δεν πειράζει που ξέρουμε το τέλος, άλλωστε και ο θεατής που πήγαινε να τη δει τότε, ήξερε περίπου το τέλος. Και το γνώριζε καλά, διότι ο Πρόεδρος Ντε Γκολ είχε πεθάνει από φυσικό θάνατο καθώς παρακολουθούσε τηλεόραση μια Κυριακή στην εξοχή. Φυσικά και είχαν γίνει πολλές απόπειρες δολοφονίες εναντίον του, και μερικές παραλίγο να πετύχουν. Μα δεν πέτυχαν!. Εδώ, στην ταινία δηλαδή, το "τσακάλι" είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος που δρα μόνος και δεν έχει ποτέ αποτύχει στο να βρει το στόχο του: την ανθρώπινη καρδιά. Μια μέρα του αναθέτουν "κάποιοι" να δολοφονήσει τον Γάλλο Πρόεδρο, κάτι πολύ προκλητικό αλλά και ταυτόχρονα δύσκολο, έως και αδύνατο. Για το "τσακάλι" όμως, είναι και οι δυσκολίες μέρος της δουλιάς του και φροντίζει να τις παρακάμπτει. Με πλαστά, φυσικά, χαρτιά φτάνει στη Γαλλία, όπου οι γαλλικές αρχές έχουν μάθει για την απόπειρα που πρόκειται να γίνει εναντίον του Προέδρου τους, τον οποίον και συμβουλεύουν να αλλάξει τις προγραμματισμένες δημόσιες εμφανίσεις του. Ο Πρόεδρος, όμως, αρνείται. Τότε ο δολοφόνος αρχίζει τη δράση. Η ανάσα του θεατή κόβεται. Πρωταγωνιστεί ο Εντουαρντ Φοξ. Η σκηνοθεσία είναι του Φρεντ Τζίνεμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ