Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΙΟΥΣΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δε θα περάσει ο γερμανικός αυταρχισμός

- Το Σάββατο, στην προσπάθειά σας να περιφρουρήσετε το πενθήμερο στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο στα Σπάτα, ομάδα συνδικαλιστών δέχτηκε δολοφονική - όπως καταγγείλατε - επίθεση από Γερμανό, στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρίας "ΧΟΧΤΙΦ". Πού πιστεύετε ότι αποσκοπούσε αυτή η ενέργεια;

- Η επίθεση που έγινε σε βάρος της ομάδας περιφρούρησης του Συνδικάτου στην είσοδο του εργοταξίου του υπό κατασκευή αεροδρομίου στα Σπάτα - που είχε σαν αποτέλεσμα τον, ελαφρύ ευτυχώς, τραυματισμό ενός συναδέλφου μας - δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Δεν έγινε από αδέξιο χειρισμό του οδηγού, όταν του ζήτησαν οι συνδικαλιστές να σταματήσει. Ο Γερμανός έπεσε με το αυτοκίνητο και με φόρα πάνω στους συνδικαλιστές! Ηταν μια καθαρά δολοφονική επίθεση ενάντια στα στελέχη του Συνδικάτου μας, έγινε από στέλεχος της "ΧΟΧΤΙΦ" και αποσκοπούσε στην τρομοκράτηση των οικοδόμων. Για να συνεχίσει ανενόχλητη η γερμανική πολεθνική να καταπατά την εργατική νομοθεσία της χώρας μας και να υπερεκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην κατασκευή του αεροδρομίου. Με την επίθεση αυτή η "ΧΟΧΤΙΦ" θέλησε να αποδείξει πως στο χώρο κατασκευής του αεροδρομίου ισχύει ο δικός της νόμος κι όποιος δεν υποτάσσεται σ' αυτόν και τον παραβαίνει, τιμωρείται αυστηρά. Φαίνεται πως γι' αυτούς το ρολόι της ιστορίας πάει 50 χρόνια πίσω. Ομως, ο καιρός της Γκεστάπο, των Ες - Ες και των στρατοπέδων συγκέντρωσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

- Ποια ήταν μέχρι τώρα η παρέμβαση του Συνδικάτου στην "επικράτεια" της ΧΟΧΤΙΦ στα Σπάτα και ποιο ήταν το εργασιακό καθεστώς που συναντήσατε;

- Η παρέμβαση του Συνδικάτου μας ήταν άμεση και αποφασιστική, από την αρχή της λειτουργίας του εργοταξίου. Διαπιστώσαμε μεγάλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, του πενθημέρου, του ωραρίου, των συλλογικών συμβάσεων, της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την εντατικοποίηση της δουλιάς. Με δύο λόγια, από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του εργοταξίου, οι Γερμανοί το μετέτρεψαν σε εργασιακό "Νταχάου". Με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των οικοδόμων που δουλεύουν στη "ΧΟΧΤΙΦ" και τη συνεχή παρέμβασή μας, καταφέραμε να σταματήσει η παραβίαση του πενθημέρου, να προσαρμοστούν οι αμοιβές σε ορισμένους οικοδόμους με βάση την κλαδική ΣΣΕ, να αρχίσει η επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων, που γινόταν με τη μη σωστή πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης και την παραβίαση του ωραρίου. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που όχι μόνο δε φροντίζει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας μας, που όχι μόνο έχει δώσει "γην και ύδωρ" στους Γερμανούς, αλλά που έστειλε ακόμα και τα ΜΑΤ για να υπερασπίσει την πολυεθνική από τους εχθρούς εργάτες!

- Πώς θα αντιμετωπίσετε και την πρόκληση αυτή;

- Θα αντιμετωπίσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν οι Γερμανοί και οι εργολάβοι τους στο εργοτάξιο με την πρωτοπόρα, συνεχή και αταλάντευτη δράση μας. Με τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο και τη δημιουργία παραρτήματος του Συνδικάτου μέσα στο χώρο του εργοταξίου. Γερού, μαζικού, ικανού να εκφράσει όλους τους εργαζόμενους, να οργανώσει την πάλη τους μαζί με την κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την εφαρμογή των κατακτήσεων του κλάδου, για αυξήσεις που να διασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Δε θα περάσει ο γερμανικός αυταρχισμός.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ