Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Κόπτονται για τη δημοκρατία. Κόπτονται για την περιλάλητη ανεξαρτησία των εξουσιών και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους όταν τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Πάνω απ' όλα κόπτονται για τον κοινοβουλευτισμό. Ολα αυτά στα λόγια. Γιατί, για μια ακόμα φορά, οι κυβερνώντες απέδειξαν ότι για ένα και μόνο κόπτονται στην πραγματικότητα. Για το πώς θα υπηρετήσουν, περιφρουρήσουν και ενισχύσουν τους μηχανισμούς αυθαιρεσίας του αστικού κράτους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής τους.

Ο υπουργός κύριος Γιαννόπουλος, λοιπόν, είναι τόσο "ευαίσθητος" περί των κοινωνικών ζητημάτων, είναι τόσο ευαίσθητος απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις όταν αυτές εναντιώνονται στην κυβερνητική πολιτική, είναι τόσο ευαίσθητος σε θέματα επέμβασης της Δικαιοσύνης στους κοινωνικούς αγώνες, που αποστέλλει επιστολές σε εισαγγελείς του Αρείου Πάγου... Αποστέλλει επιστολές σε εισαγγελείς όταν βρίσκονται σε εξέλιξη 6.000 διώξεις αγροτών... Για την ακρίβεια, αποστέλλει επιστολές προς εισαγγελείς και λίγο αργότερα αρχίζει να μπαίνει σε εφαρμογή η βιομηχανία των "αγροτοδικείων" σε όλη τη χώρα! Αποστέλλει επιστολές προς εισαγγελείς και λίγο αργότερα σέρνεται στα δικαστήρια η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών και ζητείται από τους εισαγγελείς η άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα!

Γιατί τα κάνει αυτά ο κύριος υπουργός Δικαιοσύνης; Γιατί είναι "λειτουργηματικό του καθήκον", λέει... Για να αποτρέψει και όχι για να προκαλέσει αιτήματα άρσης της ασυλίας βουλευτών... Ετσι λέει. Ετσι είπε όταν το ΚΚΕ, με ερώτηση των βουλευτών του, τού ζήτησε να καταθέσει το έγγραφο, την επιστολή που απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ετσι ισχυρίστηκε. Ομως, ο... δημοκράτης υπουργός το έγγραφο δεν το κατέθεσε! Ο... δημοκράτης υπουργός, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, αρνήθηκε να θέσει σε γνώση του Κοινοβουλίου ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του! Αλήθεια, αφού, όπως υποστηρίζει, δεν προέβη σε καμία πολιτική παρέμβαση με στόχο την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Β. Μπούτα, αφού δεν είναι αυτός εκ μέρους της κυβέρνησης που κατευθύνει τις καταδίκες του λαού της Θεσσαλίας, γιατί δεν καταθέτει την επίμαχη επιστολή; Τι έχει να κρύψει ο κύριος υπουργός; Τι φοβάται;

Πέρα όμως, από το γενικότερο θέμα της ποινικοποίησης της κοινωνικοπολιτικής ζωής, πεδία όπου πρωτοστατεί η κυβέρνηση, υπάρχει ένα ειδικότερο θέμα δημοκρατίας. Εν προκειμένω ο υπουργός Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τη Βουλή ως φέουδό του. Αποθρασυμένος ίσως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην οποία μετέχει, φτάνει στο σημείο να κυρώνει συνθήκες χωρίς την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως στην περίπτωση της Σένγκεν!

Η Βουλή και ο υπουργικός θώκος δεν είναι τσιφλίκι του κ. Γιαννόπουλου. Δεν είναι "παραμάγαζο" ούτε δικό του, ούτε της κυβέρνησης. Εκτός, πια, αν έχουν φτάσει στο σημείο να μην τους ενδιαφέρουν ούτε τα προσχήματα. Εχει υποχρέωση, λοιπόν, να καταθέσει τη σχετική επιστολή του, με ημερομηνία 20 - 1 - 97, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οπως έχουν υποχρέωση, τόσο ο πρωθυπουργός, ως πρόεδρος της κυβέρνησης, όσο και ο Απ. Κακλαμάνης, ως πρόεδρος της Βουλής, να πάρουν θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ