Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα συζητήσουν για την κατάσταση της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί σήμερα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας και ίσως δώσει το "πράσινο φως" για μέτρα ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις σε πληθωρισμό - ελλείμματα

Ενημερωτική συνάντηση πρόκειται να έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο.Στη συνάντηση αυτή, πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις βασικών μεγεθών της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο (πληθωρισμός, επιτόκια, ελλείμματα ισοζυγίου), η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (έσοδα - δαπάνες - ελλείμματα) στο ίδιο διάστημα, καθώς και οι προοπτικές που διαγράφονται μέχρι τέλος του χρόνου. Είναι πολύ πιθανόν, στη συνάντηση αυτή, να κριθεί αν θα ληφθούν ή όχι μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να περιοριστούν αποκλίσεις που ήδη καταγράφονται - σε σχέση με τους στόχους - στο μέτωπο του πληθωρισμού, των ελλειμμάτων κλπ.

Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου εντοπίζεται σήμερα στην πορεία του πληθωρισμού, όπου τον προηγούμενο μήνα Ιούνη ανακόπηκε η πτωτική του πορεία, ενώ υπήρξε και μικρή άνοδος από το 5,4% στο 5,6%. Υπό τις εξελίξεις αυτές, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αποφασίσει "πάγωμα" των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και κυρίως της ΔΕΗ, που αρχικά είχαν αποφασιστεί να επιβληθούν από τις αρχές αυτού του μήνα.

Η συνέχιση της πολιτικής του "παγώματος" των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μπορεί βέβαια να έχει κάποια πρόσκαιρα οφέλη στη μείωση του πληθωρισμού, οδηγεί όμως στην αύξηση των ελλειμμάτων των επιχειρήσεων αυτών των ΔΕΚΟ, οι οποίες προσπαθούν να τα καλύψουν μέσω τραπεζικού δανεισμού ή σε μείωση της κερδοφορίας τους.Αρνητική εικόνα υπάρχει και στον τομέα των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς το εξάμηνο παρουσίασαν αύξηση μόνο 11,9%,έναντι στόχου 16,5%,ενώ σύμφωνα με παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι δαπάνες συγκρατιούνται μεν, αλλά τα προβλήματα στον τομέα αυτόν αρχίζουν από το φθινόπωρο... Οσο για την πορεία των επιτοκίων,η μείωση των οποίων το προηγούμενο διάστημα έχει συμβάλει θετικά στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, φαίνεται ότι η πτωτική τους πορεία ανακόπτεται.

Και ενώ έτσι διαμορφώνονται τα μακροοικονομικά μεγέθη, τις τελευταίες μέρες έχει φουντώσει πάλι η φιλολογία για τις περιβόητες προτάσεις Σπράου, ή μάλλον το - πιο ανώδυνο - μέρος των προτάσεων που αφορά τη μείωση των έμμεσων φόρων.Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν σαν εξωπραγματική μία τέτοια προοπτική, ισχυριζόμενοι ότι μείωση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε ποτά, τσιγάρα, εκτός από τις δημοσιονομικές απώλειες, θα έχει και άλλες επιπτώσεις. Οπως αναφέρουν, τυχόν μείωση της φορολογίας στα τσιγάρα, θα έχει καταλυτικές αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική καπνοβιομηχανία, καθώς θα μεταφραστεί και σε νέες απώλειες μεριδίων, υπέρ των ξένων. Από την άλλη, επισημαίνουν ότι η μείωση των Ειδικών Φόρων δε σημαίνει και κατ' ανάγκη μείωση των τιμών, μια και η μέχρι σήμερα συμπεριφορά των επιχειρήσεων δείχνει ότι διατηρούν σταθερές τις τιμές και αυξάνουν τα κέρδη.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο υφυπουργός Οικονομικών έχει δεχτεί πληθώρα προτάσεων από την επιτροπή για την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ των άλλων έχει προταθεί η επιβολή φόρου στις μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η ενοποίηση του Ειδικού Φόρου και του Φόρου Πινακίδων, ενώ εισηγήσεις υπάρχουν και για την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ