Τρίτη 15 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ακυρώσεις και προβλήματα

Η περιλάλητη "Πολιτιστική Πρωτεύουσα",που έχει ακυρώσει πλήθος εκδηλώσεων και το υπό διάλυση, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής για τα κρατικά θέατρα, ΚΘΒΕ,είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση προγραμματισμένων παραστάσεων του ΚΘΒΕ στο Φεστιβάλ του Δήμου Υμηττού.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Υμηττού και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δημήτρης Αργιανάς,"με μεγάλη χαρά μέσα στις εκδηλώσεις του το Φεστιβάλ είχε εντάξει το ΚΘΒΕ με την παράσταση "Ορέστεια Ξενάκη ακολουθία Αισχύλου",που ερμηνεύει η "Ομάδα εδάφους".Δυστυχώς παρότι κάναμε μια τεράστια προετοιμασία για τις συγκεκριμένες παραστάσεις που ήταν και οι μοναδικές για την Αθήνα, δίνοντας τη δυνατότητα αρκετών προβών και έχοντας δεσμεύσει το θέατρο μια εβδομάδα, το ΚΘΒΕ μάς ακυρώνει τις παραστάσεις, προτάσσοντας ως δικαιολογία ότι αδυνατεί να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη παραγωγή, λόγω ακύρωσης των παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη από την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα"".

"Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πώς ένας μικρός δήμος 16.000 δημοτών, σαν το δικό μας, καταφέρνει με ελάχιστα μέσα να έχει σωστά προγραμματισμένες τις υποχρεώσεις του και ένας μηχανισμός σαν του ΚΘΒΕ ή της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", να ακυρώνει έτσι απλά, με μια επιστολή, δεδομένα μηνών. Η συμφωνία του Δήμου Υμηττού με το ΚΘΒΕ δεν αναφέρει ότι η ακύρωση από την "ΠΠ" σημαίνει και ακύρωση των δικών μας παραστάσεων".

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η "Ορέστεια" είχε ενταχθεί σε έναν πρώτο προγραμματισμό της "ΠΠ" (χωρίς να έχει υπογραφεί συμβόλαιο), ώστε να μπορέσει να καλύψει το υψηλό κόστος παραγωγής της. Η προηγούμενη παραγωγή της "Ορέστειας" (επίσης από το ΚΘΒΕ), είχε ξεπεράσει τα 300 εκατ. Αν και η φετινή παραγωγή θα ήταν οικονομικότερη (υπάρχουν τα σκηνικά), το ΚΘΒΕ αδυνατεί να καλύψει τα χρήματα που απαιτεί η νέα παραγωγή. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στις φετινές του παραστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα, το ΚΘΒΕ δεν υπερβαίνει τα 400 - 500 εισιτήρια.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι ο Δήμος Υμηττού θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ