Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελεύθερη αγορά και "φούσκωμα" των τιμών μέχρι 20%

Μέχρι και 20% χαμηλότερες θα μπορούσαν να είναι οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αν δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι της "ελεύθερης αγοράς", ομολογούν τώρα και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)

Εως και 20% φθηνότερα θα κόστιζαν στους καταναλωτές τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εάν οι ιδιοκτήτες τους δεν εκβίαζαν τις βιομηχανίες τροφίμων για ολοένα και χαμηλότερες τιμές χονδρικής, τις οποίες όμως δεν περνούν στις λιανικές πωλήσεις, αλλά καρπώνονται εξ ολοκλήρου για απόσπαση μεγαλύτερων κερδών. Παράλληλα, η εκμετάλλευση της μονοπωλιακής θέσης των σούπερ μάρκετ συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας, στην αποβιομηχάνιση και στη μετατροπή της οικονομίας σε μεταπρατική με μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ειδική μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Μελετών και Οικονομικής Πολιτικής (ΙΜΟΠ), για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με θέμα τις σχέσεις του εμπορίου, και ειδικά των σούπερ μάρκετ, με τη βιομηχανία τροφίμων. Δείγμα κι αυτό των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του καθεστώτος της "ελεύθερης αγοράς", το οποίο - όπως αποκάλυψε και η επιστημονική μελέτη που συντάχτηκε από καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - μόνο δυσμενείς συνέπειες μπορεί να έχει στους καταναλωτές, αλλά και στην οικονομία γενικότερα (πληθωρισμός κτλ.).

Τα συμπεράσματα της έκθεσης παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΤ σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ όχι μόνο αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διανομής, που σε αρκετές περιπτώσεις υποχρεούνται μέχρι και να... επιδοτούν μια θέση στο ράφι των γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, ο εκβιασμός των σούπερ μάρκετ φτάνει σε σημείο αρκετές - και μάλιστα μεγάλες - βιομηχανίες τροφίμων να μην αντιπροσωπεύονται σε συγκεκριμένες αλυσίδες, καθώς οι όροι τιμολόγησης είναι επαχθείς για τους βιομηχάνους. Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό οδηγεί στη βιομηχανική συρίκνωση και δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες για αύξηση της ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των βιομηχανιών τροφίμων έχει τη μεγαλύτερη απασχόληση και τις υψηλότερες επενδύσεις στη δεκαετία 1987-1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ