Τετάρτη 16 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Ναυάγησαν" οι διαπραγματεύσεις με την Εγνατία Τράπεζα

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Εγνατίας (η μοναδική υποψήφια για την αγορά), κατέληξαν σε "ναυάγιο" πριν καν αρχίσουν. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΑΤΕ, η "Εγνατία" κλήθηκε σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βελτιώσει το αρχικό τίμημα που πρόσφερε, καθώς αυτό ήταν ήδη εξαιρετικά χαμηλό (6,8 δισ. δρχ. για το 56% της ΤΚΕ). Αντί όμως βελτίωσης, οι άνθρωποι της "Εγνατίας" ζήτησαν να... μειώσουν κι άλλο το ποσό αγοράς, επειδή διαπίστωσαν κι άλλες - κατά τη γνώμη τους - επισφάλειες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Αγροτική Τράπεζα αποφάσισε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, καθώς το ποσό που πρόσφερε η Εγνατία για την εξαγορά της Κεντρικής Ελλάδας απείχε ήδη σημαντικά από το προσδοκώμενο.Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΤΕ, εκτιμώντας από τη μια την κερδοφορία της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας και από την άλλη το εξευτελιστικό ποσό που πρόσφεραν οι ιδιώτες για την εξαγορά της, είχε απορρίψει εξαρχής την προσφορά της Εγνατίας Τράπεζας. Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, στον οποίο σύρθηκε,στην ουσία, η διοίκηση της ΑΤΕ, ήταν συνέπεια των πιέσεων που ασκούσε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος ήθελε να πουληθεί η Κεντρικής Ελλάδας τόσο για να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των κρατικών ελλειμμάτων όσο και για να εμφανιστεί ότι παράγει έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι ποιο θα είναι το μέλλον της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να την ιδιωτικοποιήσει από τη μια μεριά και της αντίθετης άποψης των τραπεζοϋπαλλήλων και της διοίκησης της ΑΤΕ από την άλλη. Πάντως, υπό το πρίσμα του "ναυαγίου" με την Εγνατία Τράπεζα, τα περιθώρια για την κυβέρνηση "στενεύουν",αφού - σε αντιδιαστολή με το διαγωνισμό για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης - οι όροι του διαγωνισμού για την πώληση της ΤΚΕ δεν μπορούν να βελτιωθούν ουσιαστικά σε όφελος των ενδιαφερομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ