Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Βιάζονται να βάλουν χέρι στις προγραμματικές συμφωνίες

Την επίσπευση των διαδικασιών για τη σύναψη των προγραμματικών συμφωνιών- δηλαδή τη σύναψη συμβάσεων για την εκτέλεση διαφόρων έργων των ΔΕΚΟ από τις εγχώριες βιομηχανίες - ζήτησαν χτες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στην ίδια συνέντευξη οι πρόεδροι του ΣΕΒ, Ι. Στράτος και Δ. Κανελλόπουλος,δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη σχετική ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα πορεία του "κοινωνικού διαλόγου", στο ασφαλιστικό κλπ.

Συγκεκριμένα, οι δύο πρόεδροι του ΣΕΒ:

  • εξέφρασαν την αγωνία των βιομηχάνων να επωφεληθούν από την ευκαιρία που τους προσφέρει η κοινοτική οδηγία για τις προγραμματικές συμφωνίες (η ΕΕ επιτρέπει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 1997 τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ ΔΕΚΟ και ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων) για την εκτέλεση διαφόρων έργων. Μέχρι σήμερα, όπως είπε ο Ι. Στράτος, μόνο η ΔΕΗ κυρίως και ο ΟΤΕ έχουν προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικών συμφωνιών, ενώ οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ - το πρόγραμμα προμηθειών του οποίου ανέρχεται σε 200 δισ. δρχ. περίπου - καθυστερούν "και από απροθυμία"...
  • έκαναν λόγο για καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη διευκρίνιση των όρων λειτουργίας της διακομματικής επιτροπής από την έγκριση της οποίας θα πρέπει, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία να περνούν οι προμήθειες που χαρακτηρίζονται ως υψηλής οικονομικής και τεχνολογικής αξίας και ανέρχονται σε 5 δισ. δρχ. και πάνω.
  • έσπευσαν χτες να σταθούν στο πλευρό του Δ. Κοπελούζου,σε ό,τι αφορά την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα, ζητώντας και με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό την επίσπευση της νομοθετικής κατακύρωσης του έργου, με το επιχείρημα ότι θα τονώσει τον κλάδο των ηλεκτρομηχανολογικών κατασκευών.
  • δήλωσαν ικανοποιημένοι (διά στόματος του κ. Αναλυτή - αντιπροέδρου του ΣΕΒ και υπεύθυνου για τα εργασιακά - για τη μέχρι τώρα πορεία του "κοινωνικού διαλόγου". Ο ίδιος χαρακτήρισε "θετικό" στοιχείο τη διάθεση "κειμένου εργασίας" και τη σύσταση της συντονιστικής γραμματείας, ενώ άφησε και πάλι αιχμές εναντίον της δημοσιότητας που δόθηκε πρόσφατα στις σαρωτικές θέσεις του ΣΕΒ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι γνωστές από διετίας και ότι οι βιομήχανοι τις ξεθάβουν όποτε κρίνεται αναγκαίο, τις ανανεώνουν και τις εμπλουτίζουν ανάλογα με την "κοινωνική δυναμική και τις ανάγκες της οικονομίας".
  • αξίωσαν να μπει στον "κοινωνικό διάλογο" ζήτημα μείωσης του ποσοστού 8% επί των θέσεων εργασίας που προβλέπει ο νόμος 1648, να καλύπτονται από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ