Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η στήριξη της δραχμής στοίχισε 260 δισ.

"Μίνι" επίθεση δέχτηκε χτες η δραχμή, με εκροή συναλλάγματος (κυρίως δολαρίων και ECU) συνολικού ύψους 260 δισ. δραχμών, που προκάλεσε και άνοδο των επιτοκίων κατά μία και πλέον μονάδα

Σημαντικά ποσά για τη στήριξη της δραχμής - που δέχεται σοβαρές πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου, του γιεν και άλλων ξένων νομισμάτων - ξόδεψε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας. Η ξαφνική άνοδος του δολαρίου, του γιεν και της στερλίνας Αγγλίας έχει προκαλέσει ανησυχίες όχι μόνο στην κυβέρνηση - καθώς θα κληθεί να πληρώσει το αντίτιμο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου εξωτερικού χρέους - αλλά και σε πολλούς ιδιώτες, οι οποίοι την τελευταία διετία έχουν συνάψει δάνεια σε συνάλλαγμα.

Τραπεζικά στελέχη χαρακτήρισαν "αδικαιολόγητη και χωρίς ουσιαστικό λόγο" τη μίνι κερδοσκοπική επίθεση που δέχτηκε χτες η δραχμή από αγγλικές, κυρίως, τράπεζες, οι οποίες παρέδωσαν δραχμές και ζήτησαν αντ' αυτών τεράστια ποσά συναλλάγματος, "κλείνοντας" τις θέσεις που είχαν πάρει στο εθνικό μας νόμισμα. Οι πιέσεις που δέχτηκε χτες η δραχμή εκδηλώθηκαν με εκροές συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους περίπου 260 δισ. δρχ. (εκτιμήσεις), τα οποία παραχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδας κυρίως σε ECU και δολάρια, με στόχο τη στήριξη της ισοτιμίας της δραχμής και την αποφυγή περαιτέρω ανόδου της τιμής του δολαρίου και του ECU. Ταυτόχρονα "στράγγιξε" και η διατραπεζική αγορά, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να ανέβουν μέχρι και 12,9% ψηλότερα, δηλαδή, κατά μια και πλέον εκατοστιαία μονάδα σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Αρμόδια στελέχη σχολίαζαν την άνοδο των επιτοκίων απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη,δεδομένου ότι από την προχτεσινή δημοπρασία του υπουργείου Οικονομικών έφυγαν από τις τράπεζες και εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία περί τα 300 δισ. δρχ., ενώ χτες η Τράπεζα της Ελλάδας άντλησε άλλα 50 δισ. δρχ. με την καθιερωμένη μέθοδο της δημοπρασίας αποδοχής καταθέσεων 14 ημερών. Ποσά, δηλαδή, τεράστια για να τα "σηκώσει" η διατραπεζική αγορά της Αθήνας. Επακόλουθο του περιορισμού της ρευστότητας ήταν η ανοδική κίνηση των επιτοκίων.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εκδήλωσης μαζικής κερδοσκοπικής επίθεσης κατά της δραχμής,υποστηρίζοντας πως οι χτεσινές κινήσεις ήταν μεμονωμένες και ότι οι κινήσεις αυτές δεν προκαλούν ανησυχία στην Τράπεζα της Ελλάδας επειδή δεν αφορούν παρά καθαρά κερδοσκοπικά κεφάλαια,που στελέχη της χαρακτηρίζουν ως "ανεπιθύμητα".Με δεδομένο, όμως, ότι σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντείνονται οι διεργασίες για την τύχη του "ΕΥΡΩ" και την πορεία της ΟΝΕ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζήσουμε στους επόμενους μήνες μια νέα νομισματική κρίση και συντονισμένη κερδοσκοπία σε διάφορα νομίσματα των χωρών - μελών της ΕΕ, ίδια ή και χειρότερη με εκείνη του 1994...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτηνότερη το Γενάρη για δολάριο ΗΠΑ και γιεν (1998-02-05 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις σε δραχμή - επιτόκια (1997-11-07 00:00:00.0)
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ (1997-08-02 00:00:00.0)
Εκτεταμένες δραχμοποιήσεις δανείων σε συνάλλαγμα (1997-07-18 00:00:00.0)
Ανοδος για δολάριο - στερλίνα (1997-04-03 00:00:00.0)
Σκαμπανεβάσματα στις ισοτιμίες της δραχμής (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ