Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις σε δραχμή - επιτόκια

Το θέμα συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη, που είχαν χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Νέα βουτιά χτες στις τιμές μετοχών στο Χρηματιστήριο

Σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς οι πιέσεις σε δραχμή - επιτόκια δε λένε να σταματήσουν. Ηδη στην αγορά διαμορφώνεται ένα καθεστώς αβεβαιότητας, που - σ' αυτή τη φάση - δεν έχει να κάνει τόσο με τη συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής, όσο με το ύψος των επιτοκίων. Πάντως, η αγορά έχει στερέψει από δραχμές, οι τράπεζες έχουν "παγώσει" τις χορηγήσεις δανείων, οι τιμές στο χρηματιστήριο ανεβοκατεβαίνουν και όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Κάτω από το βάρος των συνεχιζόμενων πιέσεων που ασκούνται από τους κερδοσκόπους στη δραχμή και τα επιτόκια - πράγμα που επιτείνει τη νευρικότητα και την αβεβαιότητα στην αγορά - πραγματοποιήθηκε χτες μια ακόμη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη αυτή, που πήραν μέρος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος και ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, αποφασίστηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - να επιδιωχτεί η αντιμετώπιση των πιέσεων με την έκδοση ομολόγων με ρήτρα συναλλάγματος (ECU) και τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων χωρίς προκαθορισμένο ύψος.

Πάντως, εκείνοι που κινούν τα νήματα των πιέσεων στη δραχμή και τα επιτόκια, επιδιώκοντας μεγιστοποίηση των κερδών τους, συνεχίζουν ακάθεκτοι το "παιχνίδι" τους. Μετά την προχτεσινή εκροή συναλλάγματος ύψους περίπου 400 εκατ. ECU, χτες δεν είχαμε νέες εκροές, ενώ τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά διατηρήθηκαν στο ύψος του 70%. Η περίοδος που μπορεί να αντέξει η αγορά την έλλειψη δραχμών, έλεγε αρμόδιος παράγοντας, βρίσκεται στο τέλος της. Και καθώς σ' αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα εφάπαξ υποτίμησης της δραχμής, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αβεβαιότητα στην αγορά θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με αύξηση των επιτοκίων, τόσο των κρατικών τίτλων όσο και των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.

Η Σοφοκλέους

Νέα πτώση 4,2% σημειώθηκε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ολοκληρώνοντας τη νέα φάση του τζόγου που έγινε μετά την υποτιθέμενη αλλαγή του κλίματος και την αισθητή άνοδο των τιμών που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη. Οπως παρατηρούν παράγοντες της οδού Σοφοκλέους οι "θεσμικοί επενδυτές" που είχαν σπεύσει να αγοράσουν διάφορους τίτλους την προηγούμενη βδομάδα σε σημαντικά χαμηλές τιμές, έκαναν ήδη τον κύκλο τους αποκομίζοντας κέρδη αρκετών δισεκατομμυρίων στις αρχές αυτής της βδομάδας. Τώρα, παρατηρούν οι ίδιοι, το Χρηματιστήριο είναι σε αναμονή για τις νέες κινήσεις που θα αποφασίσουν οι ίδιοι ή κάποια άλλα ισχυρά χαρτοφυλάκια ώστε να αρχίσει και πάλι ο τζόγος. Χτες πάντως έγιναν συναλλαγές που φτάνουν τα 43 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ από τις 235 μετοχές που διακινήθηκαν οι 208 έκλεισαν με "πτώση" και μόνο 19 είχαν "κέρδη".

  • Ανατίμηση σημείωσε η δραχμή τόσο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων όσο και έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων, κατά το μήνα Οκτώβρη σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ). Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά -0,53%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων μειώθηκε κατά -0,25% με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας (εισαγωγές - εξαγωγές).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ