Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ
Αντιδρούν στη φορολόγησή τους οι μεγαλοεργολάβοι

Την παροιμία που λέει ότι θέλουν "και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο", θυμίζουν οι εκπρόσωποι των τεχνικών εταιριών, με τη χτεσινή ανακοίνωσή τους που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Οικονομικών αναδρομική φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών εταιριών. Αφορμή για την αντίδραση των μεγαλοεργολάβων, ήταν οι πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για τη φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών με ειδικό συντελεστή γύρω στο 10% με 15%, για τις περιπτώσεις ή για το διάστημα που αυτά δεν επενδύονται από τις επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του μέτρου, γύρω στα 25 δισ. δρχ.

Λόγος γίνεται για τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση με ειδικούς όρους των αποθεματικών που δημιουργούν οι επιχειρήσεις (τράπεζες, τεχνικές εταιρίες και άλλα νομικά πρόσωπα), από την υπεραξία μετοχών, τίτλων του δημοσίου, ακινήτων κλπ. Σήμερα τα κέρδη από τις προαναφερόμενες πηγές, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν ή να διανεμηθούν στους μετόχους, φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, δηλαδή 35% ή 40% εάν πρόκειται για τράπεζες. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση των συγκεκριμένων κερδών με τους παραπάνω συντελεστές, τα εμφανίζουν σε χωριστή κατηγορία ως αφορολόγητα αποθεματικά. Δυνατότητα διατήρησης αφορολόγητων αποθεματικών δίνει και ο αναπτυξιακός νόμος στις επιχειρήσεις, με πρόσχημα ότι τα προορίζουν για τη δημιουργία επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να τις πραγματοποιούν.

Απ' την πλευρά τους τα μέλη του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Η Τάξεως (ΣΤΕΗΤ), σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, χαρακτηρίζουν "αντισυνταγματική και άκαιρη" την παραπάνω πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για απειλή σε βάρος του ελληνικού κατασκευαστικού δυναμικού. Σ' αυτή τη λογική ο ΣΤΕΗΤ καλεί την κυβέρνηση σε σοβαρό διάλογο "στα πλαίσια της αναπτυξιακής πολιτικής της", πριν ο κλάδος "αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ