Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Φαρμάκωσαν" τον πληθωρισμό

Η μικρή αύξηση του τιμάριθμου τον Οκτώβρη κατά 0,6%, που περιόρισε το ρυθμό πληθωρισμού στο 4,7% (σε δωδεκάμηνη βάση) και 5,7% (σε μέσα επίπεδα), οφείλεται κυρίως στην ανακοστολόγηση φαρμάκων

Αύξηση 0,6% σημείωσε τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη ο επίσημος τιμάριθμος λιανικής, έναντι 0,8% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν να μειωθεί ο ρυθμός πληθωρισμού τόσο σε δωδεκάμηνη βάση όσο και σε μέσα επίπεδα. Μια μείωση, από την οποία τίποτε δεν κέρδισαν οι εργαζόμενοι, καθώς συνεχίζουν να σηκώνουν μονόπλευρα τα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, μετά την αύξηση κατά 0,6% που σημείωσε φέτος τον Οκτώβρη ο τιμάριθμος λιανικής, ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό:

  • 4,7% σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Οκτώβρη 1997 με Οκτώβρη 1996), έναντι ρυθμού 8% το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο.
  • 5,9%,σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δωδεκαμήνου Νοέμβρη 1996 - Οκτώβρη 1997 με το προηγούμενο δωδεκάμηνο), έναντι ρυθμού 8,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μικρότερη αύξηση του τιμάριθμου φέτος τον Οκτώβρη - με τις θετικές επιπτώσεις που είχε στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση της τιμής των φαρμάκων, που προέκυψε από την ανακοστολόγηση και το κόστος το σήκωσαν κυρίως οι φαρμακοποιοί με τη μείωση των περιθωρίων κέρδους που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις μεταβολές τιμών στις επιμέρους κατηγορίες, τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη, συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 1997, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στις κατηγορίες "είδη ρουχισμού και παπουτσιών" (3,5%) και τα "λοιπά αγαθά & υπηρεσίες" (1,4%) και η μεγαλύτερη μείωση τιμών στην κατηγορία "γεία" (1,8%) που προήλθε κυρίως από την ανακοστολόγηση των φαρμάκων.

Ανεξάρτητα από τα όποια "τρικ" εφαρμόζει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις αποκλίσεις από το στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό (όπως για παράδειγμα η απόφαση να μην υπολογίζεται τους θερινούς μήνες η αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης), οι αρμόδιοι θεωρούν πια ανέφικτο το στόχο του 4,5% αρχή - τέλος. Οσον αφορά το ρυθμό πληθωρισμού σε μέσα επίπεδα, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι στο τέλος του χρόνου θα τρέχει με 5,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ