Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο έλεος των πολυεθνικών τα ελληνικά πετρέλαια

Αποφασισμένη να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας φαίνεται η κυβέρνηση, μετά την εξασφάλιση της εισόδου τους με το νόμο 2289/95 που βγάζει στο "σφυρί" τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,που ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης στο συνέδριο με θέμα "έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κεντρική Μεσόγειο", που διοργάνωσε ο όμιλος ενημέρωσης ΚΑΠΑ.

Αξιοποιώντας το βήμα του συνεδρίου, η υπουργός ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η "μελέτη ενός διαφοροποιημένου νομοθετικού πλαισίου που θα λειτουργήσει σαν κίνητρο για περαιτέρω επενδύσεις σε καθεστώς υψηλού επιχειρηματικού και τεχνολογικού κινδύνου". Ο υψηλός επιχειρηματικός κίνδυνος για την υπουργό προέρχεται από τα... θαλάσσια βάθη της περιοχής μας, που βέβαια θα δώσουν άλλοθι για να μπάσουν τις πολυεθνικές να αλώσουν χωρίς όρους. Ηδη στα πλαίσια του νόμου 2289/95 4 περιοχές της χώρας υποθαλάσσιες έχουν παραδοθεί σε πολυεθνικές εταιρίες για έρευνα και εκμετάλλευση.

Στα πλαίσια της πολιτικής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων η κυβέρνηση βλέπει επίσης τη δραστηριοποίηση της ΔΕΠ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βόρειο Θάλασσα και τη Γεωργία, όπου και δραστηριοποιείται ήδη καθώς και στην Υπερκαυκασία. Στόχος σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΠ Ε. Τζέλα είναι η μείωση της εξάρτησης της χώρας σε ανάγκες για πετρέλαιο από 95% που είναι σήμερα στο 80%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 5% των εγχώριων αναγκών καλύπτεται από την παραγωγή των κοιτασμάτων του Πρίνου και Β. πρίνου στο Βόρειο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ