Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο,τι προστάζουν οι εταίροι

Δημόσια διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποταγμένες απόλυτα στις αντιλαϊκές εντολές των Βρυξελλών, θέλει το κυβερνών κόμμα. Οι όποιοι "εκσυγχρονισμοί" και αναπροσαρμογές του διοικητικού συστήματος δεν πρέπει να ξεφεύγουν από το αντεργατικό πλαίσιο των εταίρων και οφείλουν να στοχεύουν στην αμεσότερη εφαρμογή των επιταγών για πρόσθετο χαράτσωμα των εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις τομέων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

Τα παραπάνω φάνηκαν ξεκάθαρα, πρώτη μέρα, χτες, της ειδικής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για θέματα δημόσιας διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πορεία του κυβερνητικού κόμματος προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Εκτός από την ομιλία του Κ. Σημίτη, αποκαλυπτική είναι και η εισήγηση του ΕΓ στη σύνοδο της ΚΕ. Ευχολόγια για την "ανασυγκρότηση" της δημόσιας διοίκησης και την "αποκέντρωση". Ενταξη των σχετικών προσπαθειών σε αυστηρά τεχνοκρατικό πλαίσιο και όχι πολιτικό. Σύνδεση, βέβαια, με τις "ευρωπαϊκές εξελίξεις" και τις ανάγκες "ανταγωνιστικότητας" της εθνικής οικονομίας. Ο εισηγητής, Κ. Σκανδαλίδης, εμφανίζεται να υπεραμύνεται ενός εκσυγχρονισμού, που δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και κάνει σαφές ότι η δημόσια διοίκηση εξαρτάται από τις ντιρεκτίβες των εταίρων και τις αναπροσαρμογές που αυτοί αποφασίζουν. "Ξεχνά", όμως, να αναφερθεί στους τομείς του δημόσιου τομέα που ιδιωτικοποιήθηκαν και θα ιδιωτικοποιηθούν, στο πνεύμα αυτής της επαφής με τις "ευρωπαϊκές εξελίξεις" και την οικονομία της αγοράς.

Κουβέντα δεν υπάρχει για την οικονομική και θεσμική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ περισσεύουν οι ύμνοι στο κυβερνητικό πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προβάλλεται και αυτό σαν μονόδρομος. Ενας μονόδρομος διοικητικής αναδιάρθρωσης του θεσμού, για την αμεσότερη εφαρμογή των εντολών που δίνουν οι Βρυξέλλες και μεταφράζονται σε πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών, ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και ανταποδοτικότητα.

Για τα παραπάνω η εισήγηση ζητά, ακόμα, "εθνική συνεννόηση" και ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Κάτι που παρέχεται απλόχερα στο ΠΑΣΟΚ από ΝΔ και ΣΥΝ, που αποδέχονται τις επιλογές του προγράμματος σύγκλισης.

Ιδεολογήματα

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος με την ειδική εισήγησή του παρουσιάζει και αυτός "ιδεολογία" τεχνοκρατικής και όχι πολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιλά για την ανάγκη εκσυγχρονισμού, χωρίς να διευκρινίζει προς ποια κατεύθυνση θα κινείται. Μεταφέρει την ευθύνη της αποτυχίας ή επιτυχίας της ανάλογης προσπάθειας στους πολίτες, λέγοντας πως "πρέπει να καταστούν αλληλέγγυοι και συνυπεύθυνοι σ' αυτήν την προσπάθεια".

Κυνικά ομολογεί ότι εξουσίες του εθνικού κράτους έχουν μεταβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τοποθετεί τη δημόσια διοίκηση στο πεδίο του ανταγωνισμού των οικονομιών. Συμπληρώνει πως αυτή πρέπει να είναι σε "καθεστώς διαρκούς μεταρρύθμισης", κάνοντας σαφές πως η λειτουργία και η εξέλιξή της καθορίζεται από τις Βρυξέλλες.

Μηδενική είναι η αναφορά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που θεσμοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ως μηχανισμός προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής του, αλλά ακόμα και έτσι δεν έτυχε καμίας στήριξης.

Υπεραμύνεται, βέβαια, ο υπουργός του διοικητικού μέτρου των αναγκαστικών συνενώσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ξανά ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την ΤΑ σαν διοικητικό μηχανισμό και όχι σαν μηχανισμό ανάπτυξης. Μιλά για την ερήμωση της υπαίθρου, αλλά δε λέει ποια πολιτική ευθύνεται γι' αυτήν. Ζητά δημόσια διοίκηση "ηθική" και "αξιοκρατική", αλλά δε λέει ποιοι τη χρησιμοποίησαν για προώθηση και εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.

Τέλος, αντιλαμβανόμενος ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης προκαλούν αντιδράσεις και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι για την εφαρμογή των κυβερνητικών προγραμμάτων τα στελέχη του κόμματος έχουν μεγάλη ευθύνη.

Ωραία λόγια

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης,έχει δημοσιοποιήσει ήδη μία "αντιεισήγηση" του "καλού ΠΑΣΟΚ", που ασκεί μεν "κριτική" στο κυβερνών "κακό ΠΑΣΟΚ" αλλά το στηρίζει. Συμφωνεί με τις αναγκαστικές συνενώσεις και ζητά την ταυτόχρονη προώθηση και συνταγματική κατοχύρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με εκλεγμένους άμεσα από το λαό Περιφερειάρχες και Περιφερειακά Συμβούλια. Η πρόταση αποτελεί θέση του ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, που ως κόμμα κυβερνών την "ξέχασε". Ο ίδιος πάντως δε διευκρινίζει τι θα ψηφίσει αν προωθηθούν μόνο οι αναγκαστικές συνενώσεις.

Στις επιμέρους προτάσεις του, ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας να μην είναι "αυτοδικαίως" ο δήμαρχος Αθηναίων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Πρόταση που έχει τη βάση της στο γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, τις τρεις τελευταίες τετραετίες, προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ