Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Σήμερα, 22 Ιούλη, συμπληρώνονται 19 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΙΔΗ,στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Τα ξημερώματα της 21ης Ιούλη 1949, το βουνό Κέρκης, της Σάμου, περικυκλώνεται από στεριά και θάλασσα. Χτενίζεται κυριολεκτικά από χιλιάδες στρατιώτες, χωροφύλακες, ΜΑΥδες και επιστρατευμένους πολίτες. Στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων, η εξόντωση του Αρχηγείου του ΔΣ Σάμου, κύρια των Γιάννη Μαλαγάρη, στρατιωτικού διοικητή και Γιάννη Σαλλά, πολιτικού επιτρόπου.

Τα αμερικάνικα όπλα κροταλίζουν όλη τη μέρα, οι σφαίρες πέφτουν βροχή, τα κανόνια των πολεμικών πλοίων χτυπούν αδιάκοπα, οι φωτιές συμπληρώνουν την εικόνα.

Ο Κέρκης, σαν ζωντανός γίγαντας που χτυπιέται από παντού, συγκλονίζεται συθέμελα και βρυχάται, γιατί δεν μπορεί να προστατέψει τους ήρωες αντάρτες του. Η μάχη είναι άνιση και η κατάληξη τραγική. Λίγο προτού βασιλέψει ο ήλιος, πρόφτασε με τις αχτίνες του να στεφανώσει τα γαλήνια πρόσωπα των μαχητών του ΔΣ, που έπεσαν ηρωικά στο καθήκον τους για κοινωνική δικαιοσύνη, για τους συνανθρώπους τους, για το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη των: ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΑΓΑΡΗ,ΚΩΣΤΑ ΓΡΥΔΑΚΗ,ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΘΕΟΔΩΡΗ,ΣΙΜΟΥ ΓΕΡΑΚΗ,ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ,ΜΑΝΟΛΗ ΚΕΛΗ,ΜΕΧ. ΚΑΡΝΑΒΑ,ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΖΑΡΗ,ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι συναγωνιστές τους

* * *

λ9

Στις 15 Ιούλη 1997, έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ Χρ. ΚΕΚΕΣ,μέλος του ΚΚΕ και την επομένη τον συνοδέψαμε στην τελευταία του κατοικία, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Ο μπάρμπα Γιώργος, όπως με σεβασμό τον αποκαλούσαν σύντροφοι και φίλοι, γεννήθηκε το 1913 στο Ελληνοχώρι Εβρου. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Το 1943 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και στα τέλη του 1947, ως μαχητής του ΔΣΕ, πέρασε στη Βουλγαρία, όπου για δέκα χρόνια δούλεψε στους ελληνικούς Παιδικούς Σταθμούς του Ερυθρού Σταυρού αφιλοκερδώς. Το 1957 πήγε στην πόλη Νονe Bazar, όπου δούλεψε στο εκεί εργοστάσιο πορσελάνης.

Το 1980 επαναπατρίστηκε και εντάχθηκε στην ΚΟΒ Ιλισίων και αργότερα πέρασε στην ΚΟΒ "Αγ. Παντελεήμονα" Αχαρνών.

Πιστός στην ιδεολογία του, ήταν αταλάντευτος εκτελεστής της γραμμής του Κόμματος, και παρά την αρρώστια του συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωσή του, ως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Στην αθάνατη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΟ 20.000 δρχ.

Τα μέλη της ΚΟΒ του


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ