Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο "κλαμπ" των σιωπηλών εραστών

Ο σκηνοθέτης του "Νονού" Φράνσις Κόπολα και ο Γιανγκ Γιμού, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου κινηματογράφου, υπογράφουν τις δυο καλύτερες ταινίες του σημερινού προγράμματος. Ο Φράνσις Κόπολα το "Κότον κλαμπ" και ο Γιανγκ Γιμού την ταινία "Ζου Ντου, σιωπηλοί εραστές".

Μουσική και γκάνγκστερ μπερδεύονται στο "Κότον κλαμπ" του Κόπολα.Ενα φαντασμαγορικό παραμύθι για τις σχέσεις της Μαφίας με τους ανθρώπους της σόου μπίζνες. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη του 1928. Το Κότον κλαμπ είναι ένα διάσημο στέκι στο Χάρλεμ. Κάθε βράδυ, μαύροι μουσικοί ερμηνεύουν επιτυχίες τους με κοινό πλούσιους λευκούς. Ο λευκός τρομπετίστας Ντίξι σώζει τη ζωή ενός αρχιγκάνγκστερ και αποκτά την εύνοιά του. Θα μπει στον κύκλο του και θα ερωτευτεί τη φιλενάδα του γκάνγκστερ. Τη σχέση τους θα προσπαθήσουν να κρατήσουν κρυφή, γιατί θέλουν να ζήσουν. Συγχρόνως ο μαύρος κλακετίστας Σάντμαν ζει τον έρωτά του με μια μιγάδα. Ολα αυτά συμβαίνουν με φόντο το Χάρλεμ, σε μια ταινία γεμάτη από μια έξοχη μουσική, με χορούς, ανεξάντλητο ρυθμό, αλλά και με βίαιες σκηνές, από τις οποίες δε λείπουν και οι φόνοι. Πρωταγωνιστούν οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Γκρέγκορι Χάινς, Ντάιαν Λέιν, Νίκολας Κέιζ, Μπομπ Χόσκινς και Τομ Γουέιτς (ΣΤΑΡ 22.30).

Αλλαγή κλίματος στην ταινία του Γιανγκ Γιμού "Ζου Ντου, σιωπηλοί εραστές".Ο σκηνοθέτης μάς μεταφέρει στην Κίνα του 1920, όπου δυο εραστές ζουν το ερωτικό τους πάθος, μέσα σ' έναν ασφυκτικό κοινωνικό περίγυρο. Ενας ηλικιωμένος πλούσιος ιδιοκτήτης βαφείου υφασμάτων αγοράζει για γυναίκα του τη νεαρή χωριατοπούλα Ζου Ντου, ελπίζοντας ότι θα του χαρίσει ένα γιο για να τον κληρονομήσει. Η γυναίκα ζει κοντά στον σαδιστή σύζυγό της, μια εφιαλτική ζωή. Μόνη της παρηγοριά, ο νεαρός υιοθετημένος γιος του άνδρα της, με τον οποίο θα συνδεθεί ερωτικά. Μαζί του θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Οταν ο σύζυγός της μετά από ένα ατύχημα θα μείνει παράλυτος, οι δύο εραστές νομίζουν ότι ανενόχλητοι θα μπορέσουν να ζήσουν τον έρωτά τους. Ομως, η μοίρα και ο κοινωνικός περίγυρος τούς επιφυλάσσουν τραγικές εξελίξεις. Ο Κινέζος σκηνοθέτης φτιάχνει μια μοντέρνα τραγωδία, στην οποία κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, όπως και σε άλλες του ταινίες. Συγχρόνως παρουσιάζονται τα ήθη και οι παραδόσεις της κινέζικης κοινωνίας εκείνης της εποχής, μιας κοινωνίας, στην οποία οι γυναίκες εξαναγκάζονται να παντρευτούν τους αφέντες - συζύγους τους, ζώντας κάτω από τη σκλαβιά και αναζητώντας με κάθε τρόπο τη λύτρωση. Λυρισμός, βία και ερωτισμός είναι κυρίαρχα στην ταινία του Γιμού, που και στο "Ζου Ντου, σιωπηλοί εραστές" η δράση περιορίζεται σ' ένα συγκεκριμένο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ