Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κατάργηση - συγχώνευση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ έφεραν στη Βουλή τη μη καταβολή αποζημιώσεων στους επιδοτούμενους άνεργους και το θέμα των ρουσφετολογικών κριτηρίων επιλογής όσων παρακολουθούν τα σεμινάρια του οργανισμού

Την αντίθεσή τους στις προωθούμενες διαδικασίες κατάργησης του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ) εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε χτες ο σύλλογός τους. Οπως επισήμαναν στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας είναι ένας εύρωστος οργανισμός με ικανό επιστημονικό - στελεχικό δυναμικό και ένα αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης. Το έργο της Επιτροπής, που έχει αναλάβει να συντάξει το πόρισμα για τη συγχώνευση ή κατάργηση 2.000-2.500 περίπου φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, ανακρίβειες, έλλειψη θέσπισης κριτηρίων και σοβαρής συγκριτικής μελέτης, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά το ΕΛΚΕΠΑ.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου υπαλλήλων άφησαν να εννοηθεί ότι πίσω από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κρύβονται τεράστια οικονομικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα, καθώς πίσω από τα έργα που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει το ΕΛΚΕΠΑ βρίσκονται επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων από τα ταμεία της ΕΕ.Σημείωσαν μάλιστα ότι "σε μια εποχή που τα διαπλεκόμενα δίνουν και παίρνουν και το κλείσιμο των οργανισμών ουσιαστικά σημαίνει την αναδιανομή του δημοσίου και κοινοτικού χρήματος, η προσπάθεια συμμαζέματος του δημόσιου τομέα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες, να καθιερωθούν κριτήρια και η τελική απόφαση να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια οποιουδήποτε υπουργού και των συμβούλων του, αλλά και του Κοινοβουλίου με τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος".

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι η αναγκαιότητα ύπαρξης του οργανισμού τεκμηριώνεται από την ιστορική του πορεία (λειτουργεί εδώ και 44 χρόνια) και τη σύγχρονη προσφορά του στην ελληνική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια όμως παρουσιάζει ελλείμματα (προϋπολογίζονται για το 1997 στα 900 εκατ. δρχ.), παρόλο που, με πλήρη κυβερνητική ευθύνη και σίγουρα όχι από έλλειψη χρημάτων, μόνο το υπουργείο Εργασίας χρωστάει στο ΕΛΚΕΠΑ πάνω από 2,5 δισ. δρχ.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας έφεραν το θέμα στη Βουλή, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν και απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου."Εκατοντάδες άνεργοι νέοι", αναφέρεται στην ερώτηση, "απόφοιτοι Λυκείου οι περισσότεροι, προστρέχουν στα επιδοτούμενα σεμινάρια που οργανώνει το ΕΛΚΕΠΑ, υποτίθεται για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, αλλά στην πραγματικότητα προκειμένου να λάβουν την πενιχρή αποζημίωση που τους καταβάλλεται.

Εξάλλου είναι κοινό μυστικό ότι, αν όχι σ' όλες, τουλάχιστο στις περισσότερες περιπτώσεις, το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των νέων που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια αυτά είναι η εγγραφή τους σε λίστα της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα είναι πως εκατοντάδες άνεργοι νέοι, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι οποίοι παρακολούθησαν στη Μαγνησία επιδοτούμενα σεμινάρια του ΕΛΚΕΠΑ το 1995, δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματα της επιδότησής τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλούν την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να διευκρινίσει ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να σταματήσουν οι ρουσφετολογικές λίστες από τις οποίες γίνεται η επιλογή όσων παρακολουθούν τα σεμινάρια αυτά;
  • Να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα της επιδότησης σε όσους περιμένουν από το 1995 και πώς θα εξασφαλιστεί ότι στο εξής η αποζημίωση θα καταβάλλεται έγκαιρα;".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ