Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Υπογράφτηκε η απόφαση για το Τέλος "Ανάπτυξης"

Πρόσθετα βάρη για τη ΔΕΗ θα επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό τέλος σε ποσοστό 0,4% επί του τζίρου της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από αυτό το τέλος θα κατανεμηθούν υπέρ της ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνιτικούς σταθμούς. Χτες, υπογράφτηκε από την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και η σχετική απόφαση για την επιβολή αυτού του τέλους, το οποίο αφορά στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας.

Το τέλος αυτό, που όπως αναφέρθηκε αποτελεί το 0,4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ, θα κατανέμεται αναλογικά προς την παραχθείσα ηλεκτρική ενέργεια από τους θερμικούς λιγνιτικούς σταθμούς των νομών αυτών. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ΔΕΗ θα καταθέτει τα ποσά αυτά σε τρεις ειδικούς λογαριασμούς, ένα για τον κάθε νομό απ' όπου θα χρηματοδοτούνται οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των πενταετών ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων των αντίστοιχων νομών. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που είναι σε ετοιμότητα ή ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις περιοχές.

Η παρακολούθηση των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων γίνεται από επιτροπή παρακολούθησης, που αποτελείται από 13 μέλη με πρόεδρο το νομάρχη και εκπροσώπους διαφόρων φορέων (Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Εργατικού Κέντρου, ΔΕΗ, περιφέρειας, του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΥΠΕΧΩΔΕ). Επίσης, οι επιτροπές αυτές μπορούν να προσλαμβάνουν συμβούλους διαχείρισης επ' αμοιβή, που θα φτάνει μέχρι το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

Για την επόμενη πενταετία για την Κοζάνη θα διατεθούν 10,5 δισ. δρχ., για τη Φλώρινα 9,5 δισ. και για την Αρκαδία 3,2 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ