Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Ελλειμματική" σε μουσικούς και στέγη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Ανταπόκριση). -

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), που εδώ και μήνες υπολειτουργεί, εξαιτίας της γνωστής αναντιστοιχίας λόγων και έργων των αρμόδιων εκπροσώπων της πολιτείας.Η έλλειψη κονδυλίων και χώρου για τη μόνιμη στέγαση της ΚΟΘ, καθώς και ο μικρός αριθμός των μόνιμων μουσικών που διαθέτει έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία και τη σταδιακή συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της.

Η συνολική ετήσια επιχορήγηση της ΚΟΘ είναι 750 εκατομμύρια ποσό που, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ της Π. Παπασαραντόπουλος,καλύπτει οριακά τα έξοδά της. Φέτος ελπίζουν να πάρουν 100 εκατ. επιπλέον - το ποσό "θα" δοθεί από τα έσοδα του ΛΟΤΤΟ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ Λεωνίδας Καβάκος,σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε την περίοδο που περνά η ΚΟΘ ως "περίοδο επιβίωσης, ιδιαίτερα καθοριστική για την παραπέρα πορεία της".Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε και την απαισιοδοξία του, αναφέροντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αισιόδοξη προοπτική για να ξεπεραστεί αυτή η κρίσιμη και επικίνδυνη φάση.

Συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη κάλυψη 17 κενών θέσεων, η ΚΟΘ έφτασε να διαθέτει 72 μόνιμους μουσικούς. Συνολικά, μαζί με τους 17 έκτακτους που πήρε, διαθέτει 89 μουσικούς. Μέχρι πέρσι κάλυπτε τις ανάγκες της με 45 έκτακτους που προσλαμβάνονταν με ετήσιες συμβάσεις.Φέτος οι 11 από αυτούς μένουν χωρίς δουλιά και φυσικά η ΚΟΘ γίνεται ακόμη πιο ολιγομελής. Γεγονός, που όπως φαίνεται και μέσα από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, δεν πρόκειται να αλλάξει. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έργα που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό είναι έργα που απαιτούν μικρή ορχήστρα 50-70 ατόμων.

Είναι αμφίβολο όμως ακόμη και το αν τελικά η ΚΟΘ καταφέρει να λειτουργήσει, αφού παρά τις εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός Πολιτισμού τον περασμένο Μάη - όταν ανακοίνωσε την εγκατάσταση του Λ. Καβάκου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή - σχετικά με την άμεση λύση του στεγαστικού προβλήματος της ΚΟΘ, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτε. Να αναφέρουμε ότι εδώ και δύο χρόνια η ΚΟΘ έχει προτείνει τη διαμόρφωση της Αποθήκης 4 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης σε πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο. Πρόταση που, αν τελικά υλοποιηθεί, θα δώσει οριστική λύση και στο στεγαστικό της πρόβλημα.

Ως και τον Δεκέμβρη η ΚΟΘ έδινε συναυλίες στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λύνοντας προσωρινά το στεγαστικό της πρόβλημα. Πρόσφατα όμως το Πανεπιστήμιο ζήτησε να του αποδοθεί η αίθουσα τελετών με την έναρξη της νέας χρονιάς. Ετσι λοιπόν η ΚΟΘ κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των συναυλιών της. Η μόνη ελπίδα που απομένει στην ΚΟΘ είναι να της παραχωρηθεί το συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ.Θέμα για το οποίο θα συνεδριάσει το ΔΣ της Διεθνούς Εκθεσης στις 10 Γενάρη. Σε αναμονή, λοιπόν, της τελικής απόφασης βρίσκονται οι εργαζόμενοι και το ΔΣ της ορχήστρας, ελπίζοντας βέβαια σε θετική έκβαση της υπόθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα δίνει συναυλίες μόνο στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ