Πέμπτη 4 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα από τη "φωτιά" της Αντίστασης

Μία καλλιτεχνική δημιουργία που βγαίνει από τη "φωτιά" της Εθνικής μας Αντίστασης, παρουσιάζεται απόψε (6.30μμ) και μέχρι τις 31 Γενάρη, στην αίθουσα "Παρνασσός" (πλατεία Καρύτση). Πρόκειται για την έκθεση έργων του Δημήτρη Οικονομίδη,του ζωγράφου - αντάρτη, που ο πρόωρος θάνατός του - σε ηλικία μόλις 37 ετών - διέκοψε την ολοκλήρωση του έργου του. Η σημαντική αυτή εικαστική παρουσίαση, τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Νίκος Καραντηνός: "Η Εθνική μας Αντίσταση στάθηκε ένα πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό εικαστικό γεγονός στην εθνική μας ζωή. Είναι αυτή που γονιμοποίησε και εξακολουθεί να γονιμοποιεί τη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, από τον κοινωνικό ως τον καλλιτεχνικό. Μία σημαντική εισφορά που έρχεται από τη μεγάλη αυτή στιγμή της ζωής μας και της θυσίας του λαού μας, είναι και η έκθεση αντιστασιακής ζωγραφικής του Δ. Οικονομίδη. Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται πενήντα αντιπροσωπευτικά του έργα".

Ο Ν. Καραντηνός με την ευκαιρία της έκθεσης, υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει και η χώρα μας - στην Αθήνα - το κεντρικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης,τη δημιουργία του οποίου υποστήριξαν ομόφωνα όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις. "Εχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια", τόνισε χαρακτηριστικά, "και το Μουσείο, που έπρεπε να έχει ήδη λειτουργήσει, μένει όνειρο ανεκπλήρωτο. Το αίτημα, από την πλευρά των αρμοδίων έμεινε ως τώρα αναπάντητο".

Για την αντιστασιακή δράση και την καλλιτεχνική προσφορά του ζωγράφου, μίλησε η Κατερίνα Γκόλτσου, σύζυγος τότε του ζωγράφου. Οπως ανέφερε "μετά την έκθεση, ένα μεγάλο μέρος των πινάκων θα δωριστεί στο Σύνδεσμο, ενώ οι υπόλοιποι θα προσφερθούν στο Πνευματικό Κέντρο της γενέτειράς του, στην Καρυά Ελασσόνας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ