Σάββατο 6 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προετοιμάζονται να ξεπουλήσουν και τη ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που κοινωνικοποίησε την επιχείρηση μαζί με τα δισεκατομμύρια "φέσια" των Μποδοσάκηδων, τώρα ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ, που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρώπη

Διευρύνεται ο κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων το 1996, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους βιομηχάνους για επιστροφή όλων των επιχειρήσεων, που πέρασαν στον έλεγχο του δημοσίου καταχρεωμένες απ' τους ιδιώτες, στην περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία. Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος, η ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας έχει αφήσει ήδη να διαρρεύσει η απόφασή της για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί μια απ' τις μεγαλύτερες μονάδες της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, καθώς και το μεγαλύτερο παραγωγό σιδερονικελίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες για την απαλλαγή της επιχείρησης απ' το βάρος των χρεών της, προκειμένου να προσελκύσει το ανάλογο ενδιαφέρον από επενδυτές. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι τα 50 δισ. χρέη που έχει συσσωρεύσει μέχρι σήμερα η επιχείρηση εξαιτίας της πολιτικής υπονόμευσης, που άσκησαν την τελευταία δεκαετία η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα μεταφερθούν στο δημόσιο ως βαριά κληρονομιά, τα οποία θα κληθούν να ξεχρεώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" και της "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων.

Η κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ σηματοδοτεί την έναρξη ενός ακόμη σκανδάλου εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και αυτό πιστοποιείται, όχι μόνο απ' τη βαρύτητα της ΛΑΡΚΟ για την ελληνική βιομηχανία, αλλά και απ' το χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση να την ιδιωτικοποιήσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις βιομηχανικών κύκλων, τα αμέσως επόμενα χρόνια προβλέπεται ανάκαμψη της διεθνούς αγοράς νικελίου και εκτιμάται ότι η ΛΑΡΚΟ θα επανακτήσει την ισχυρή της θέση - του πάλαι ποτέ κολοσσού, που έφτασε να απασχολεί μέχρι και 7.000 προσωπικό - στις βιομηχανικές αγορές. Ηδη, μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η γερμανική "Κρουπ" και η βρετανική "Μπρίτις Στιλ", εκτιμώντας την επερχόμενη συγκυρία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ.

Το ιστορικό της επιχείρησης Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1963 με την επωνυμία ΛΑΡΚΟ ΑΒΕΝΕ και αποτέλεσε τη "ναυαρχίδα" του ομίλου Μποδοσάκη για πολλά χρόνια. Από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα, δραστηριοποιείται στην εξόρυξη χρωμονικελιούχων μεταλλευμάτων και στην παραγωγή σιδηρονικελίου σε χελώνες και κόκκους. Το 1987 η επιχείρηση υπήχθη στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) με χρέη περίπου 27 δισ. δρχ., που της φόρτωσε η ιδιοκτησία. Την ίδια χρονιά, το απασχολούμενο προσωπικό στην επιχείρηση αριθμούσε 1.150 άτομα. Το 1989, η επιχείρηση που μέχρι τότε βρισκόταν σε καθεστώς εκκαθάρισης καταργείται και ιδρύεται νέα με την επωνυμία ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΕ. Ετσι περνά υπό τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου μέσω του ΟΑΕ και μαζί με αυτή τα 27 δισ. δρχ., με τα οποία έχει χρεώσει την επιχείρηση η οικογένεια Μποδοσάκη, μεταφέρονται ως βαριά κληρονομιά στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων. Ενα χρόνο μετά, το προσωπικό της επιχείρησης ανέρχεται σε 1.750 άτομα, ενώ τα χρέη μειώνονται και φτάνουν περίπου τα 14 δισ. δρχ. Την ίδια χρονιά, η επιχείρηση πραγματοποιεί εξαγωγές της παραγωγής της σε σιδερονικέλιο 100% στις αγορές Γερμανίας, Ιταλίας, Αγγλίας, Σουηδίας, Ιαπωνίας, Φινλανδίας και του Καναδά. Ενώ όμως όλα δείχνουν ότι η επιχείρηση ακολουθεί ανοδική πορεία, ταυτόχρονα αρχίζει η πολιτική υπονόμευσης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα χρέη της επιχείρησης να φτάνουν τα 50 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 21 δισ. δρχ. στη ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ